Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:33 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tone de alimente stricate confiscate din magazinele din Constanţa. Terasele şi restaurantele de pe litoral verificate de inspectorii DSVSA

ro

02 May, 2017 13:29 4136 Marime text
DSVSA Constanţa realizează acţiuni de evaluare, supraveghere şi control în unităţile supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în baza legislaţiei sanitare veterinare în vigoare prin tehnici, proceduri specifice şi recoltări de probe pentru supravegherea, prevenirea, controlul şi eradicarea bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi supravegherea şi controlul în domeniul siguranţei alimentelor.

Acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa în perioada 25.04.2017 – 02.05.2017, s-au materializat prin verificări la 131 obiective:
2 centre sacrificare păsări, 2 unităţi procesare carne, 2 unităţi prelucrare lapte, 13 depozite alimentare, 2 carmangerii, 8 magazine alimentare, 33 restaurante, 2 unităţi tip fast food, 14 super/hipermarket – uri, 15 laboratoare cofetărie/patiserie, 6 unităţi fabricare pâine şi specialităţi de panificaţie, 6 unităţi comercializare produse congelate, 9 depozite seminţe consum, 2 unităţi de morărit, 4 depozite de destinaţie, 5 unităţi fabricare vin, 2 unităţi de ambalare, 2 depozite legume fructe, 1 unitate fabricare pufuleţi, 1 unitate prelucrare şi conservare cartofi.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, a fost aplicată 1 sancţiune contravenţională, în valoare de 2.000 de lei. A fost emisă o ordonanţă de interzicere a activităţii pentru o pizzerie.

Au fost confiscate şi retrase de la vânzare, următoarele produse alimentare: carne şi produse din carne – 4689 kg, lapte şi produse lactate – 3422 kg,  peşte şi produse din peşte – 1737 kg, ouă – 130 kg. Valoarea acestora este în cuantum de 133.508 lei.

Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare.
 
De asemenea, pentru prevenirea apariţiei unor episoade de toxiinfecţie alimentară cauzate de consumul unor alimente neconforme, în perioada 25.04 – 02.05.2017 reprezentanţi ai DSVSA Constanţa au acţionat pe cele trei zone de interes turistic de pe litoralul românesc, unde au efectuat un număr de 39 controale la unităţi preponderent cu activitate de alimentaţie publică. În urma verificărilor s-au înregistrat neconformităţi minore care  nu au pus în pericol sănătatea şi siguranţa consumatorului, aplicându-se un număr de 2 avertismente.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii