Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:52 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tentativă de fraudă Războiul dintre Rusia şi Ucraina, exploatat de hackeri. Cum funcționează înșelătoria

ro

24 Feb, 2022 15:42 2126 Marime text


Specialiştii din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că hackerii exploatează conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina prin transmiterea de mesaje false prin care utilizatorii sunt îndemnaţi să facă donaţii pentru cauza Ucrainei. 

„Pentru a creşte şansele de succes ale unui atac, infractorii cibernetici se folosesc de multe ori de context, de subiectele zilei care atrag audienţă. În debutul pandemiei, am observat folosirea abundentă a subiectului #Coronavirus în tentativele de fraudă, iar acum, odată cu începutul oficial al conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina, atacatorii vor exploata această nouă temă de interes internaţional”, potrivit DNSC. 

Totodată, ei atrag atenția asupra tentativelor de fraudă în mediul online care folosesc ca element psihologic situația din Ucraina. 

„Atenţie în perioada următoare la tentative de fraudă în mediul online care folosesc ca element psihologic de situaţia din Ucraina, pentru a convinge utilizatorii să facă anumite acţiuni pripite. Fiţi vigilenţi cu privire la postările de pe social media sau din mesaje primite din surse necunoscute, prin care se face apel la donaţii pentru cauza Ucrainei şi evitaţi să furnizaţi date sau să trimiteţi bani, fără o documentare referitor la legitimitatea iniţiativei", avertizează experţii.

Aceştia precizează, totodată, că eventuale plăţi efectuate pe site-uri de phishing pot duce la situaţia în care atacatorii să extragă de la utilizatori nu doar bani, ci şi datele de card sau alte informaţii personale.

Autoritățile recomandă evitarea accesării de linkuri din astfel de postări, ori din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute.

De asemenea, nu trebuie furnizate date financiare, date personale sau date de autentificare, în urma acestor cereri venite pe social media şi trebuie evitată sponsorizarea involuntară a criminalităţii cibernetice.

Potrivit documentului, raportarea unor asemenea incidente se poate face direct către DNSC, la numărul unic 1911 sau pe e-mail la alerts@dnsc.ro, iar cei interesați de modalitatea prin care apar tentativele de fraudă se pot informa de pe platforma https://sigurantaonline.ro. 

sursa Agerpres 

foto: unsplash/ Christin Hume

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii