Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:48 01 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tamara Buciuceanu Botez s-a stins din viaţă

ro

15 Oct, 2019 17:59 4786 Marime text

Marţi, actriţa Tamara Buciuceanu s-a stins din viaţă la Spitalul Elias din Bucureşti.

La începutul lunii octombrie, actriţa, în vârstă de 90 de ani, a fost internată pe fondul unor probleme cardiace mai vechi la Spitalul Elias din Capitală, iar în ultimele zile, starea sa de sănătate se agravase.

Una dintre cele mai apreciate actriţe române de teatru, film şi televiziune aparţinând Generaţiei de Aur, Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929. A urmat, între 1948-1951, cursurile Institutului de Teatru ''Vasile Alecsandri'' din Iaşi. În ultimul an s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1952 (clasa profesorului Ion Bălţăţeanu).

În cei peste 65 de ani de activitate a jucat pe scenele mai multor teatre din Bucureşti, precum Teatrul Giuleşti (actualul Odeon, unde a debutat în piesa ''Marfă din Makkar''), Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional ''I.L. Caragiale'' sau Teatrul de Operetă, într-o serie de roluri, principale sau secundare, îndrăgite de public, în : ''Pălăria florentină'', ''Gaiţele'', ''Contesa Maritza'', ''Văduva veselă'', ''Lăsaţi-mă să cânt'', ''Vânzătorul de păsări'', ''Voievodul ţiganilor'', ''Sânge vienez'', ''Marco Polo'', ''My Fair Lady'', ''Nepotul'', ''Azilul de noapte'', ''Joc de pisici'', ''Titanic vals'', ''Interviu'', ''Reţeta fericirii'', ''Tartuffe'', ''Dimineaţă pierdută'', ''Somnoroasa aventură'', ''Romeo şi Julieta la început de noiembrie'', ''Scaunele'', ''Cumetrele'', ''Doctor fără voie'', ''Domnişoara Nastasia'', ''Mamouret'', "Însemnările unui necunoscut", ''Aşteptând la arlechin'', ''Divorţul de aur'', ''Aplauze... aplauze'' (invitată de onoare în spectacolul dedicat celor peste 30 de ani de carieră a cuplului Stela Popescu - Alexandru Arşinel, în cadrul stagiunii 2012-2013 a Teatrului de Revistă ''Constantin Tănase'').

Preşedinţia României i-a acordat, la 23 iunie 2014, distincţia Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, "în semn de înaltă apreciere, pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale". La 23 octombrie 2014, a fost decorată cu Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii, distincţia fiindu-i acordată de către Principesa Margareta, în numele regelui Mihai.

Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame), eveniment organizat de Teatrul Metropolis, în Piaţa Timpului. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a acordat actriţei Tamara Buciuceanu-Botez Placheta Oraşului Bucureşti, aceasta primind şi o stea pe Aleea Celebritatilor, pentru întreaga sa carieră.

Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cobalt 15 Oct, 2019 18:04 Dumnezeu să o odihnească și să o aibă in pază Sa!