Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:32 25 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sute de români vor să-l înfieze pe Sașa, băiatul orfan din Ucraina, refugiat în Prahova. Ce le-a răspuns Protecția Copilului

ro

14 Mar, 2022 18:59 1572 Marime text
Copil trist Foto cu caracter ilustrativ PixabayPovestea lui Sașa, băiețelul de 9 ani, orfan refugiat din zona Odessa, i-a impresionat pe români și mulți au anunțat că vor să îl adopte. Copilul se află acum în grija Protecției Copilului Prahova.Alături de alți zeci de copii, a ajuns, pe 4 martie, la Complexul de Servicii Comunitare „Rază de Soare” din Băicoi. „Nu am mamă și nici tată, au murit. Acum, nu mai am nici țară”, sunt cuvintele care i-au emoționat pe români.


Sute de persoane au anunțat că vor să-l înfieze sau să-l ia temporar în grijă, până la soluționarea conflictului din Ucraina.Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova a anunțat că nu are statut de copil adoptabil. 

„Minorul la care faceți referire se află în evidența DGASPC Prahova, împreună cu un grup de copii, proveniți din sistemul de protecție din Ucraina. Toți acești copii au cetățenie ucraineană și nu au statutul de copii adoptabili, în conformitate cu legislația prevăzută în materia adopției din România. La acest moment, procedura de adopție aplicabilă acestor minori este cea prevăzută de legislația din țara de proveniență, respectiv Ucraina.

Persoanele de naționalitate română, domiciliate în România , care doresc să adopte minorul în cauză nu pot face acest lucru, întrucât acesta nu se află în evidența Registrului Național de Adopții din România și, implicit, nici în evidența Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție ca fiind declarat adoptabil. În prezent, în România, pot fi adoptați doar copiii cetățeni români, pentru care s-a deschis procedura de adopție.

În prezent, copiii ucraineni care se află în evidența DGASPC Prahova, inclusiv minorul Sașa Reznicenko, beneficiază de măsură de protecție specială, până la schimbarea condițiilor care au determinat luarea acestor măsuri și nu putem aprecia când va avea loc această schimbare”, este comunicatul DGASPC Prahova, potrivit observatorulph.ro.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii