Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:36 14 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Strategia pentru Dezvoltare a Județului Constanța, lansată astăzi (galerie foto)

ro

16 Jun, 2021 18:20 2783 Marime text
  • Astăzi are loc evenimentul de lansare a Strategiei pentru Dezvoltare a județului Constanța, organizat de Asociația de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța, în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța, în vederea implementării agendei pentru dezvoltarea regiunii Constanța în perioada 2021-2027.
La eveniment sunt prezenți personalități și reprezentanți ai administrației locale și județene. Enumerăm câteva nume: Mihai Lupu, Silviu Coșa, Vergil Chițac, Ionuț Rusu, Florin Goidea, Daniel Jugănaru, Bogdan Artagea, Bogdan Huțucă, Gheorghe Hagi, Laurențiu Duță etc.

„Această strategie va sta la baza acestui județ. Tot mediul socio-economic trebuie să colaboreze", a spus Mihai Lupu. 

„La propunerea mea, Consiliul Local a votat să ne alăturăm asociației. Este un moment important pentru județul nostru. Avem aici administrația publică, mediul de business și societatea", a spus Vergil Chițac. 


Vergil Chițac a exemplificat toate neregulile din municipiul Constanța. Radu Onofrei, consilier Romactiv, a luat cuvântul și prezintă strategia. 

Județul Constanța este pe locul 11 la nivel național, conform PIB.

Strategia va intra în dezbatere publică pentru 30 de zile. 

„Ce nu are Constanța? High-technology. Ar trebui să aducem aici investitori care să facă acest lucru", a spus Mitică Pepi. 

Ia cuvântul Anamaria Vătămanu, președintele Asociației pentru Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța.UPDATE - Consiliul Județean Constanța a emis un comunicat oficial. Iată mesajul integral: 

Constanța, 16 iunie 2021. Astăzi are loc evenimentul de lansare a Strategiei pentru dezvoltarea durabilă a județului Constanța, organizat de Asociația de Dezvoltare Durabilă (ADD) a județului Constanța, în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța. Strategia cuprinde viziunea, obiectivele și planul de acțiune ale Consiliului Județean în vederea implementării agendei pentru dezvoltarea regiunii Constanța în perioada 2021-2027.

„Prin această Strategie căutăm să oferim județului Constanța un cadru sănătos pentru dezvoltare, care să asigure întregii regiuni un viitor coerent și durabil. Acest document a fost elaborat de specialiști ai societății constănțene și urmărește să satisfacă nevoile constănțenilor și ale întregii regiuni de sud-est a României”, a declarat președintele ADD Constanța, Ana-Maria Vătămanu.


Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța 2021-2027 este rezultatul consultărilor dintre instituțiile publice, experți, mediul privat și societatea civilă și are la bază conceptul: Județul Constanța - un spațiu economic performant, cu un nivel superior al calității vieții, susținut de parteneriatul administrației județene cu toate mediile interesate în dezvoltarea durabilă și sustenabilă a teritoriului.

„Județul Constanța are nevoie de o concepție coerentă asupra viitorului și, totodată, de implementarea de mari proiecte care să vină în sprijinul nevoilor societății constănțene. În ultimii 20 de ani aceste două lucruri au lipsit cu desăvârșire din peisajul local și regional, iar acest fapt se observă cu ochiul liber. Prin implementarea prezentei strategii, Constanța și întreaga regiune de sud-est a țării vor redeveni un important reper economic și social atât pe harta României, cât și pe cea a bazinului Mării Negre”, a completat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.


Conceptul de dezvoltare strategică a județului Constanța 2021-2027 are la bază trei piloni principali. Primul face referire la dezvoltarea economică prin intermediul valorificării potențialului local și prin utilizarea inovării și a noilor tehnologii. Cel de-al doilea palier este reprezentat de măsuri privind creșterea calității condițiilor de locuire și reducerea disparităților dintre comunități, în vreme ce capitolul al treilea urmărește acțiuni în vederea dezvoltării turismului și a serviciilor conexe. Acestor trei puncte li se adaugă trei obiective majore stipulate în Strategia pentru dezvoltarea durabilă a județului Constanța 2021-2027: (1) Dezvoltarea infrastructurii pentru transportul public și de mărfuri, (2) Creșterea calității mediului și stimularea utilizării resurselor de energie regenerabilă și (3) Modernizarea administrației publice si a capacității de implicare în dezvoltarea teritorială.

„Atât județul Constanța cât și municipiul Constanța au nevoie de implementarea unor strategii coerente de dezvoltare și de lucruri bine făcute. Prea mult timp au lipsit marile proiecte și investițiile importante în infrastructură. De aceea mă raliez cu toată convingerea demersurilor Consiliului Județean și ale Guvernului României pentru dezvoltarea Constanței și privesc cu încredere perspectivele ce ni se arată. Prin această strategie proiectăm Constanța viitorului și mai punem o cărămidă la construirea orașului pe care ni-l dorim cu toții”, a declarat și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.


În primăvara acestui an, la Constanța, a demarat cel mai important proiect de dezvoltare economică și socială a județului, prin nou-înființata Asociație de Dezvoltare Durabilă (ADD) a Județului Constanța, fondată de Consiliul Județean (CJ) și de Primărie. Este pentru prima oară când cele două instituții s-au asociat într-un proiect de amploare, care va atrage parteneri din domenii esențiale, precum mediu de afaceri, educație, sănătate, cultură, societate civilă. Prin intermediul ADD, vor fi dezvoltate, între altele, serviciile de interes public aflate în administrarea CJ și a Primăriei Constanța. În acest sens, Asociația va implementa proiecte cu finanțări externe.

ADD Constanța a fost constituită legal în data de 23.03.2021, printr-o sentință civilă a Judecătoriei Constanța. Decizia a avut la bază o hotărâre din 17.02.2021 a Consiliului Județean Constanța și o alta din 26.02.2021 a Consiliului Local Constanța, instituții care au decis, prin acest cadru, constituirea Asociației.
 


Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii