Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Smecherasii, nestingheriti la acrobatii pe motoare (galerie foto)

ro

20 Jan, 2009 00:47 1793 Marime text

acrobatii_pe_faleza.jpgConsilierii locali din Mangalia votau, în unanimitate, la finele lui august, „Completarea HCL 210/2007 privind constatarea şi sancţionarea faptelor ce constituie contravenţie, săvârşite prin încălcarea normelor de gospodărire şi transport pe teritoriul municipiului Mangalia"

Cu mult aplomb, consilierii locali din Mangalia votau, în luna august a anului trecut, sancţiuni mult mai drastice pentru posesorii de ATV-uri, motociclete, mopeduri şi autoturisme pe falezele cuprinse între municipiul Mangalia şi staţiunea Olimp. Reguli stricte, numai bune pentru a fi încălcate, sub ochii îngăduitori ai autorităţilor locale.

Mai concret, se aprobau sancţiuni mult mai mari pentru posesorii de autoturisme, ATV-uri, mopeduri sau motociclete, care şi-ar fi „plimbat" vehiculele pe falezele sau pe plajele litoralului sudic.
Vorbe bune de aşternut pe hârtie, dar care nu s-au concretizat, cel puţin nu până în momentul actual. Deşi amenzile sunt de la 100 de lei la 2.500 de lei pentru persoanele fizice şi de 1.000 la 2.500 de lei pentru cele juridice, şmecherii teribilişti, posesori de „motoare" sau maşini tunate, nu dau doi bani nici pe decizia aleşilor locali şi nici pe localnicii care, în căutarea unui moment de linişte, aleg să se plimbe pe faleza oraşului.

Plimbări cu ATV-ul printre cărucioare cu bebeluşi şi vârstnici

Faleza şi plaja din Mangalia, alături de Portul Turistic şi micul parc din faţa Sanatoriului Balnear, sunt printre foarte puţinele zone unde localnicul de rând îşi poate petrece câteva clipe de linişte, plimbându-şi copilul sau animalul de companie. În timp ce face acest lucru, relaxat că nu trebuie să se ferească de vreun vehicul, în câteva secunde este înconjurat de trei-patru motociclete, cărora li se mai adaugă şi vreo două ATV-uri. Dacă fac imprudenţa să nu se ferească, şi el şi copilul riscă să fie aruncaţi cât colo, chiar dacă acest lucru, paradoxal, se întâmplă în unicul parc al Mangaliei. Pe alei strâmte, făcute pentru pasul omului şi nicidecum pentru roţile şmecherilor de bani gata, dotaţi cu ATV-uri ultimul răcnet.
Cum parcul este un domeniu prea mic pentru forţa motorului, puştanii dau două-trei ture prin el şi apoi trec în trombă către „nivelul" următor - plaja Mangalia. Unde administratorul s-a străduit să aibă nisipul cât mai curat, fără gunoi, ba chiar a şi nivelat zona, pentru „ochiul" estetic al localnicului. Nicio altă zonă nu e mai adecvată pentru un demaraj „ca la carte": plaja este distrusă în câteva secunde, nisipul zboară în ochii celor care se plimbă liniştiţi pe faleză.
În cazul în care aceştia din urmă mai au şi „tupeul" să le reproşeze puştanilor că zona este interzisă autovehiculelor de gen (deşi niciun reprezentant al Poliţiei Comunitare nu a fost depistat prin preajmă, pentru a aplica decizia consilierilor), se iau măsuri împotriva cârcotaşilor. Plaja este părăsită şi, cu câteva înjurături bine plasate, cursele se mută direct pe faleză, pentru ca nemulţumiţii să îşi ia mai repede câmpii, îndreptându-se către case.

Drifting şi echilibristică în Portul Turistic

La doi paşi, într-o zonă intens mediatizată, dar aproape total părăsită de autorităţi, Portul Turistic, pe timp de iarnă au loc curse ceva mai „avansate". Maşini tunate, turate la maximum pe timp de noapte (ba chiar şi pe timp de zi, că, de, cine să-i întrebe pe proprietari ce caută pe acolo), se întrec într-un drifting nebun, iar pe motociclete scumpe, posesorii fac echilibristică! Şi că nu dau doi bani pe forţele de ordine o dovedesc chiar videoclipurile postate pe Internet de „autorii" vitezomani.


La toate acestea se adaugă şi câteva maşini „normale", care, neîmpiedicate de nicio barieră (cea care ar trebui să stopeze accesul pe faleză a înţepenit în poziţie verticală), se plimbă agale, pentru că „stăpânilor" le este prea greu să facă doi paşi pe jos.
Sancţiuni drastice, pe hârtie, o poliţie comunitară prosperă, dar care la ora actuală nu vrea să îşi îndrepte atenţia spre aceste zone de promenadă, o cameră video extrem de mediatizată, la rându-i, amplasată de primărie pentru supravegherea zonei şi care, în prezent, este complet nefuncţională, toate acestea creează condiţii propice ca iubitorii de adrenalină să îşi facă mendrele în voie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii