Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:20 02 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Slujbă de pomenire pentru deținuții politici Hram la mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Poarta Albă – Galeșu

ro

21 Jun, 2020 04:07 1321 Marime text
  • Astăzi, Biserica Ortodoxă Română se află în duminica a doua după Rusalii, numită „a Sfinților Români”, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.

Cu acest prilej, mănăstirea Poarta Albă - Galeșu își va cinsti ocrotitorii, Sfinții Români.

Astfel, la ora 07.45, IPS Teodosie va oficia o slujbă de pomenire la Monumentul Memorial Poarta Albă, pentru deținuții politic, apoi va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Poarta Albă – Galeșu.
 
Conform aceluiași comunicat la 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al BOR a hotărât ca în a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt să fie sărbătoriți toți sfinții români, ca rodire a Duhului Sfânt în Biserica noastră, de-a lungul veacurilor.

În actul sinodal scrie că „de acum și până la sfârșitul veacurilor, în întreaga Biserică Ortodoxă Română, să se numere cu sfinții și să se cinstească după pravilă cu slujbă specială și cu acatist toți sfinții din neamul românesc, știuți și neștiuți, pentru a căror cinstire se instituie „Duminica Sfinților Români”, care va fi așezată în calendarul Bisericii noastre, în fiecare an, a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt, arătându-se prin aceasta lucrarea Sfântului
Duh în Biserica noastră de-a lungul veacurilor”
.

Unii dintre ei au zile speciale de cinstire în cursul anului bisericesc, dar altora nu le este cunoscut numele.

De aceea a fost instituită o zi specială pentru pomenirea tuturor sfinților români.

Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta

Ti-a placut articolul?

Comentarii