Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sistemul Informatic Schengen Peste 700 de persoane căutate, găsite în ultima săptămână

ro

07 Sep, 2019 09:48 1778 Marime text
Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 765 de persoane, 76 de autovehicule și 42 de documente ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.
 
În perioada 30 august – 6 septembriea 2019, au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 478 de persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.
 
Poliţiştii români au pus în aplicare 15 mandate europene de arestare, au depistat 83 de persoane semnalate de statele membre ca având refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen, 155 de persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară și 9 persoane semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.
 
De asemenea, de pe teritoriul României, au fost ridicate 31 de documente și au fost găsite 73 de autovehicule căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare.
 
Totodată, 287 de persoane, căutate de autorităţile române, au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare PoliţieneascăInternaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.
 
Dintre acestea, 22 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare, 32 erau semnalate de România ca având refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen, alte 32 de persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 13 erau semnalate dispărute de autorităţile române.
 
Partenerii străini au identificat, pe teritoriul lor, și 3 autovehicule căutate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale și 11 de documente semnalate de România.

Informaţii de background:
 
România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010, iar Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare PoliţieneascăInternaţională - Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.
 
Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.
 
S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şiinformaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii