Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:46 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secretele vinului rosé

ro

19 May, 2021 07:55 1572 Marime text

Deși este mai puțin cunoscut și se află în umbra vinurilor roșii și a celor albe, vinul rosé   a fost o componentă extrem de importantă în maturizarea rețetelor moderne de vin și prezintă o serie de caracteristici distincte ce îi oferă un aer aparte. Motivul pentru care acestea prezintă diferite nuanțe de roz se referă la tehnicile de preparare. Strugurii trebuie storși imediat după recoltare, iar pentru a nu deveni vin roșu, cojile sunt îndepărtate din must după doar o zi. Pentru a fi considerat cu adevărat un vin rosé, acesta trebuie să provină obligatoriu din struguri roșii. Vinurile „blush” sunt acelea care încearcă să imite rosé-ul, dar al căror must provine dintr-o combinație de struguri albi și roșii. În multe țări, denumirea de rosé pentru amestecul de struguri albi și struguri roșii nu este recomandat, iar în Franța este chiar interzis prin lege, excepție făcând șampania și vinul spumant.

De fapt, vinurile rosé au fost printre primele tipuri de vin produse vreodată. Acestea erau rozalii deoarece timpul de macerare era mai redus, iar culoarea mustului obținut prin zdrobirea cu picioarele era și el mai rozaliu, datorită soiurilor de struguri din acea vreme. Până și primele vinuri spumante și primele șampanii erau mai degrabă rosé și până în zilele noastre unele dintre cele mai scumpe vinuri spumante de pe piață sunt rosé. Există mai multe tipuri și deși nu este neapărat o regulă, rosé-ul mai pal este de obicei sec, iar vinurile cu o culoare mai intensă sunt mai dulci și prezintă diferite arome fructate cum ar fi de căpșuni sau pepene galben. Tenta fructată a vinului se datorează  unei componente din coaja de strugure care ne obligă să consumăm vinul într-un timp relativ scurt de aproximativ un an. Altfel, acesta își pierde aroma și caracteristicile.

Pentru băutorii de vin, rosé-urile nu au o reputație strălucită, fiind văzute ca vinuri mai ieftine, facute din soiuri care nu sunt atât de nobile. În Italia de exemplu, rosé-ul este văzut ca un amestec de vin  roșu si alb, spre deosebire de Franța unde este o categorie aparte, protejată prin lege, pentru a evita confuziile.

Recent, rosé-ul a re-devenit popular pe plan internațional, consumul crescând constant pe țntreg globul. Motivul este simplu – este vinul ideal pentru lunile de vară. Este perfect ca aperitiv si pentru a fi consumat alături de mâncăruri ușoare. Se servește rece, într-un pahar de vin alb sau șampanie, ideal alături de preparate din zona mediteraneeană cum ar fi fructele de mare, salate sau pește.

Magazinul online king.ro oferă peste 150 de varietăți de vin rosé, atât de la crame românești cât și internaționale. Fie că e vorba de un Prestige de la Cheateau Sainte Roseline, fie că vorbim de Summer Wine de la Valahorum sau Muse Rosé, publicul din România apreciază tot mai mult acest tip de vin, în creștere an de an. Și chiar daca nu se apropie încă de vinurile roșii sau albe la nivelul vânzărilor naționale, creșterea sa constantă ne face să credem ca în curând își va căpăta locul meritat pe mesele tuturor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii