Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:30 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secretarul Primăriei Comunei Beştepe din judeţul Tulcea, cercetat pentru conflict de interese administrativ

ro

18 Aug, 2022 10:09 1353 Marime text
Secretarul Primăriei Comunei Beştepe din judeţul Tulcea este cercetat de Agenţia Naţională de Integritate pentru conflict de interese administrativ. 

Potrivit ANI, Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 4 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:

CATARGIU CAMELIA CRISTINA - Secretar al Com. Pianu, Jud. Alba - CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitării funcţiei, a contrasemnat în calitate de secretar, Dispoziţia din data de 09 decembrie 2020 privind constituirea comisiei de concurs şi a comisiei de soluţionare a eventualelor contestaţii la concursul de recrutare organizat în data de 8 ianuarie 2021 pentru ocuparea unei funcţiei publice de consilier superior, CATARGIU CAMELIA CRISTINA fiind membru remunerat în comisia de concurs.
Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 79, alin. (1), lit. c) şi alin. (2) din Legea nr. 161/2003.

POH FLORENTINA - Secretar al Com. Beştepe, Jud. Tulcea - CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În exercitarea funcţiei publice de secretar al comunei, a semnat în anul 2021 certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construcţie aferente, certificatele avându-i ca titulari pe soţul, respectiv fiul acesteia.

Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

VÎNĂTORU DRAGOŞ - VICTOR - Secretar al Com. Argetoaia, Jud. Dolj - SESIZARE PARCHET

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către VÎNĂTORU DRAGOŞ - VICTOR a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuţiilor de serviciu a semat două acte administrative privind numirea soţiei sale în funcţia publică de execuţie de consilier în cadrul SPCLEP Argetoaia - Starea civilă, care au produs pentru aceasta un folos patrimonial, respectiv a obţinut venituri din salarii în sumă totală de 68.525 Lei.

COSTICĂ ANDRA MARIA - Funcţionar public în cadrul Penitenciarului Giurgiu - INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 septembrie 2017 - 05 octombrie 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcţia publică de agent administrativ (financiar contabil) în cadrul Penitenciarului Giurgiu şi funcţia de expert contabil membru C.E.C.C.A.R., atribuţiile exercitate în sectorul privat fiind în legătură directă cu atribuţiile exercitate de către acesta în calitate de funcţionar public, încălcând astfel prevederile art. 96, alin. (1) din Legea 161/2003.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele menţionate au încălcat următoarele prevederi legale:

- art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia "prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative.";

- art. 79, alin. (1), lit. c) şi alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia "(1) Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: c) interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice. (2) În cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştinţă";

- art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia "alin. (1) Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului";

"Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (...) încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective (...)".

"Persoana (...) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii