Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scenarii tactice, în Poligonul Capu Midia, pentru viitorii specialiști JTAC

ro

15 Oct, 2020 16:46 1618 Marime text
  • Militarii au executat modulul practic care a constat în dirijarea aeronavelor cu aripă fixă, aparținând Bazei 86 Aeriană “locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” și a elicopterelor aparținând Bazei 57 Aeriană “Mihail Kogălniceanu” în misiuni de close-air suport.
  • În secțiunea “Galerie foto” puteți vedea mai multe imagini din cadrul scenariilor tactice.
În perioada 12-15 octombrie 2020, un detașament din cadrul Centrului de Perfecționare ISR ( Informații, Supraveghere, Recunoaștere), parașutiști și JTAC “general Grigore Baștan” a participat la partea finală a Cursului de certificare a Controlorilor în Zona Finală de Atac Integrat / Joint Terminal Attak Controller (JTAC), care s-a desfășurat în Poligonul Complex de Trageri de la Capu Midia.

Militarii au executat modulul practic care a constat în dirijarea aeronavelor cu aripă fixă, aparținând Bazei 86 Aeriană “locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” și a elicopterelor aparținând Bazei 57 Aeriană “Mihail Kogălniceanu” în misiuni de close-air suport. Au fost simulate atacuri pe timp de zi și pe timp de noapte, atât în mediu permisiv, cât și nonpermisiv din punct de vedere al amenințărilor aeriene.

Viitorii specialiști JTAC au învățat cum să ia decizii rapide în sprijinul comandantului de la sol, cu ajutorul aviației. Militarii au avut de evaluat situația din teren și au transmis piloților aparatelor de zbor coordonatele țintelor care urmau să fie distruse.

Concret, în aceste zile cursanții au parcurs diferite scenarii statice fiind puși în situația de a ocupa, amenaja și camufla posturi de observare din care au raportat activitatea inamicului și au indicat ținte aeronavelor prin descriere și transmitere de coordonate, precum și scenarii dinamice care simulau focul direct al inamicului asupra acestora. Aceste activități au presupus o deplasare continuă, timp în care cursanții controlau acțiunile aeronavelor pentru nimicirea inamicului. Potrivit instructorilor, aceștia și-au demonstrat abilitățile necesare specialității JTAC, specialitate care necesită complexe resurse fizice și intelectuale.

Comandantul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, colonelul Viorel-Eugen Bitan, a spus că militarii au beneficiat de tot sprijinul, facilitățile poligonului, cele de cazare și masă fiind optime pentru ca activitățile lor să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Sursa foto: Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “Gral.bg. Ion BUNGESCU ”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii