Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:31 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şapte ani de la decesul fostului comandant al navei „Independenţa“ Dorin Preda - „Sunt mândru că tatăl meu, Constantin Preda, a fost un exemplu de decenţă, cinste şi demnitate“ (galerie foto)

ro

21 Mar, 2019 00:00 4273 Marime text
Astăzi se împlinesc şapte ani de la decesul comandantului titular al navei „Independenţa“, Constantin Preda. Fostul comandant al navei „Independenţa“ a decedat cu puţin timp înainte de a împlini 80 de ani. Parastasul de 7 ani va fi organizat de familie pe data de 18 mai.
 
„Astăzi, 21 martie 2019, familia anunţă, cu constantă durere, împlinirea a 7 ani de la trecerea în eternitate a scumpului lor soţ şi tată, comandantul de cursă lungă Constantin Preda. Vieţile noastre sunt nişte călătorii, marcate de un şir de despărţiri, căutări, evoluţii, regăsiri, redefiniri şi plecări în noi voiaje. Acestea sunt cel mai adesea specifice celor ce şi-au închinat viaţa marinăriei, adică călătoriilor pe mările şi oceanele planetei. Dar, oricând plecăm şi oriunde mergem, suntem înveşmântaţi în ţesătura imaginii faptelor şi vorbelor noastre. Care, la rândul lor, vin din esenţa fiinţei ce nu poate fi mistificată, din profunzimea personalităţii fiecăruia.
 
Tatăl meu s-a afirmat în existenţa sa ca un om cinstit, drept şi de o corectitudine exemplară. Deşi etica lui înaltă nu i-a făcut viaţa mai uşoară sau mai îmbelşugată, a fost singurul mod în care a înţeles să  trăiască, în respect pentru valorile morale clasice  şi căutând, întotdeauna, să fie un exemplu pentru familie şi pentru cei cu care străbătea mările lumii. Lumea de astăzi, în derivă pe un ocean de materialism şi impostură, a pierdut prin el un om de o decenţă şi o demnitate cum rar mai întâlnim astăzi. Voiajele tatălui meu erau lungi pentru mine, dar am crescut cu convingerea că, de fiecare dată,  se întorcea pentru a-şi continua menirea de părinte.
 
A fost un român adevărat, dedicat ţării şi pământului în care s-a născut, a crescut şi a fost educat. Pentru el, ţara însemna familia şi profesiunea pe care şi-a exercitat-o până în ultima clipă  cu un desăvârşit devotament. Momentele dramatice de boală şi suferinţă  prin care a trecut înainte de a pleca în călătoria fără întoarcere mi-au arătat tăria cu care încerca să-şi păstreze demnitatea, chiar în condiţiile nemiloase ale bolii care îi atacă însăşi esenţa  intelectuală. Numai un om, trecut ca el prin furcile caudine ale mării, îşi putea controla corpul muritor, şi el a dovedit-o, ţinându-se  luni de zile, drept, fără să pară că va fi răpus. Dincolo de durerea de a-l pierde, deşi au trecut 7 ani, sunt mândru că tatăl meu a fost un exemplu de decenţă, cinste şi demnitate, calităţi prin care şi-a căpătat un deosebit respect în ochii tuturor celor care l-au cunoscut“, a transmis fiul Dorin Preda.
 
Nina Nicolina Preda, soţia comandantului titular al navei „Independenţa“, Constantin Preda, i-a dedicat poezia „Muzica mării“, care a apărut în volumul „Paradisul pierdut“ (2014).
 
„Muzica mării“ (În memoria soţului meu...)
 
„Vine o vreme
când sirenele mării
te cheamă din nou.
Inutil, ca Ulise,
îţi acoperi auzul,
Inutil otgoanele
te ţintuiesc de trunchiul
unui catarg...
Muzica mării
te-ademeneşte
în larg
cu elementul fluid
din adâncuri
pus pe portative...
Asculţi uimit...
cu Oceanul,
cu Cerul,
cu Zarea împânzită de pescăruşi
Și, ca Ulise odinioară,
refaci neabătut
vechiul mit.
Când apa
îşi schimbă
în felurite culori
abisul albastru,
Tu capeţi, pe rând,
când chipul lui Neptun
din poveştile marinăreşti,
când imaginea
albatrosului lui Baudelaire
din poeme.
.......................
În jur, doar
abisul albastru
preschimbat în sirene...“

Nava „Independenţa“ - „Titanicul“ românesc


Nava „Independenţa“, al cărei comandant titular a fost Constantin Preda, a ars timp de o lună în Marea Marmara, iar 42 din cei 45 de marinari români aflaţi la bord au pierit în explozia de pe ape ce s-a produs la 15 noiembrie 1979. Nava se întorcea din Libia, încărcată cu 95.000 de tone de ţiţei. Trecuseră patru ore şi jumătate după miezul nopţii când petrolierul de mare tonaj a fost lovit în strâmtoarea Bosfor de nava grecească Evriali, comandată de căpitanul Alekos Adamopoulus. Constantin Preda era comandantul titular al navei „Independenţa“, însă în acel voiaj a fost înlocuit de comandantul Dorinel Mihai, pentru că era în concediu.
 
Constantin Preda s-a născut pe data de 28 mai 1932, în comuna Moldoveni, judeţul Ialomiţa. A absolvit Şcoala Militară de Marină din Constanţa (1953) şi Institutul de Marină Civilă din Constanţa (1973). În perioada anilor 1956 - 1961 a fost lector la Şcoala Superioară de Marină. În anul 1969 s-a îmbarcat pe prima navă - „Oltenia“, un petrolier de 36.000 tdw. Constantin Preda a mai fost comandant pe navele „Dacia“, „Crişana“, „Muntenia“ (petroliere de 86.000 tdw, construite în Japonia), „Independenţa“ - nava-amiral a flotei României, petrolier de 150.000 tdw. Constantin Preda a mai fost comandant pe cargourile „Bacău“, „Iaşi“, „Deva.
 
După dezastrul navei „Independenţa“, a făcut parte din comisia de anchetă pentru stabilirea cauzelor şi împrejurărilor producerii catastrofei din noiembrie 1979. Timp de 12 ani fără întrerupere, a fost comandantul petrolierului „Banat“, după care au urmat navele „Blaj“ (1992, un mineralier de 55.000 tdw) şi din nou „Muntenia“ (1993). În anul 1994 s-a pensionat.
 
Sursa foto: Arhivă Constantin Cumpănă
 
Citeşte şi:
 
Constantin Preda a decedat la vârsta de 80 de ani Fostul comandant al navei „Independenţa", ultimul voiaj

Dorin Preda, despre tatăl său, comandantul Constantin Preda, fost comandant al navei Independenţa „A fost un român total, dedicat ţării şi pământului în care s-a născut"

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii