Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​Salarii majorate pentru artişti şi administraţia publică locală; venituri mai mari pentru pensionari

ro

07 Jan, 2017 00:00 3059 Marime text
Guvernul a aprobat, vineri, o serie de măsuri fiscal-bugetare prevăzute în Programul de Guvernare 2017-2020, prin care majorează salariile pentru unele categorii de personal din sectorul bugetar, bursele sociale pentru studenţi, pensiile din sistemul public şi indemnizaţia socială pentru pensionari.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Executiv, majorările salariale se aplică începând cu 1 februarie.

"Personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale beneficiază de majorarea cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de bază/indemnizaţiilor, precum şi a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. Măsura nu se aplică personalului care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene, consilieri locali şi judeţeni", se arată în comunicat.

Totodată, personalul de execuţie din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, beneficiază de majorarea cu 50% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de bază, precum şi a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

OUG mai stabileşte că, începând cu 1 iulie, valoarea punctului de pensie se majorează cu 9% şi va fi de 1.000 lei.

De asemenea, începând cu 1 martie, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, va creşte la 520 lei.

Totodată, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate potrivit Legii 448/2006, se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unităţile administrativ-teritoriale. Până acum, finanţarea se asigura în proporţie de maxim 90% de la bugetul de stat.

O altă măsură prevăzută în actul normativ aprobat vineri de Guvern stabileşte că studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Totodată, cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor se stabileşte la 201 lei/ lună pe perioada derulării activităţilor didactice/student de la învăţământul cu frecvenţă, fără taxă de studii.
De asemenea, potrivit OUG, numărul maxim de posturi al unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale se revizuieşte de către prefect, anual, numai în cazul în care numărul maxim de posturi, rezultat ca urmare a creşterii numărului de locuitori, este mai mare decât cel stabilit în anul anterior.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii