Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:30 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Mircista Diana Catană, premiată de ministrul Remus Pricopie

ro

27 Mar, 2013 00:00 2854 Marime text
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a premiat luni elevii şi profesorii care au obţinut rezultate deosebite la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori şi la Turneul Internaţional de Informatică - Shumen (Bulgaria), în perioada noiembrie-decembrie 2012.

Cu această ocazie, ministrul Educaţiei Naţionale i-a felicitat pe premianţi şi le-a urat noi succese la disciplinele în care şi-au dovedit maximum de cunoaştere şi potenţial. Dintre cele 11 distincţii, 7 medalii sunt de argint (şase au fost cucerite la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, respectiv o medalie la Turneul Internaţional de Informatică Shumen). Celelalte 4 medalii sunt de bronz şi au fost obţinute de către elevii participanţi la Turneul Internaţional de Informatică. La evenimentul organizat de minister, au fost premiaţi 11 elevi, 21 de cadre didactice şi cele 11 unităţi de învăţământ în care aceştia îşi desfăşoară activitatea. Suma totală a premiilor a fost de 176.966 de lei.

Pasionată de fizică, biologie şi chimie

Diana Catană, elevă la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori. Profesorii elevei sunt: Ion Băraru, Liliana Timofte şi Monica Dumitru.Mircista a fost răsplătită cu suma de 8.080 de lei, pentru medalia de argint obţinută la olimpiada internaţională. Pasionată de fizică, biologie şi chimie, îndrăgostită de spaţiul cosmic, pe care vrea să-l colonizeze, aceasta este Diana Andreea Catană, elevă în clasa a IX-a. Anul trecut, Diana, alături de colegii săi de la Centrul de Cercetare a Elevilor de la Colegiul Mircea cel Bătrân, coordonat de profesorul Ion Băraru, a câştigat premiul III pentru proiectul Hestia, la concursul „Sacrament Design", organizat de NASA Ames Space Settlement Design Contest 2012. Pentru ea, concursurile organizate de NASA au devenit deja o tradiţie. Anul trecut, Diana şi echipa din care a făcut parte şi-au adjudecat premiul II la concursul de proiectare a unei staţii spaţiale. „Drumul spre ştiinţă a fost deschis mai întâi prin concursuri la matematică, precum «Arhimede», «Cangurul», «Lumina Math», la care am obţinut numeroase premii. După acestea a urmat descifrarea tainelor fizicii, chimiei şi biologiei. Pas cu pas, au venit şi rezultatele, calificări la etapele naţionale ale olimpiadelor de fizică şi de chimie", ne-a povestit Diana Andreea.

Primele premii importante au venit în clasa a VII-a, când Diana a obţinut o menţiune la Olimpiada Naţională de Fizică şi premiul al III-lea la Concursul Naţional de Chimie „Raluca Ripan”, urmat de premiul al III-lea la etapa naţionala a Olimpiadei de Ştiinţe pentru Juniori, concurs care vizează cunoştinţele acumulate pe parcursul claselor a VII-a, a VIII-a şi a IX-a la fizică, biologie şi chimie. În clasa a VIII-a, Diana a obţinut premiul I la etapele judeţene ale olimpiadelor de fizică, de chimie şi de biologie. Diana susţine că fără ajutorul îndrumătorilor ei nu ar fi reuşit să câştige atât de multe distincţii. „Aceste rezultate le-am obţinut sub îndrumarea atentă a profesorilor Ion Băraru, Monica Dumitru şi Liliana Timofte", a ţinut să adauge Diana. O altă pasiune a adolescentei este baletul, pe care l-a practicat timp de patru ani. Despre viitorul său, Diana Andreea ne-a mărturisit că vrea să lucreze în domeniul ingineriei genetice sau chiar la NASA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii