Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:57 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rompetrol raspunde Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital

ro

09 Nov, 2009 03:15 1627 Marime text

rompetrol.jpgGrupul Rompetrol a luat act cu neplăcută surprindere de ultimul din şirul comunicatelor de presă ale Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), privitor la derularea ofertelor publice de preluare a restului de acţiuni la Rompetrol Rafinare (RRC) şi Rompetrol Well Services (PTR). Deşi nu este politica Grupului Rompetrol să răspundă tuturor speculaţiilor legate de companie, ne vedem nevoiţi ca de această dată să ne exprimăm punctul de vedere în ceea ce priveşte ultimele acţiuni ale AIPC care frizează manipularea pieţei.

KazMunaiGaz (KMG) este unul dintre cei mai mari investitori într-un sector esenţial al economiei româneşti, angrenând peste 9.000 de angajaţi în România şi alte ţări din Uniunea Europeană. Din 2007, KMG a transferat către TRG fonduri de peste un miliard USD pentru a susţine programul de investiţii şi pentru a finanţa operaţiunile curente în aceste condiţii economice dificile. În continuare, Grupul este decis să ia măsurile adecvate pentru a îmbunătăţi rezultatele companiei, în contextul în care o revenire a situaţiei economice s-ar putea realiza într-o perioadă semnificativă de timp.

Grupul Rompetrol a acţionat de la început cu bună credinţă şi în spiritul reglementărilor în vigoare, evitând expunerea mediatică pentru a putea finaliza în bune condiţii proiectul ofertei publice. Preşedintele CNVM, Gabriela Anghelache, a declarat în 31 iulie 2009 că „nu există o directivă a Uniunii Europene care să vorbească în mod explicit despre obligarea la oferta publică pe deţinere indirectă". Cu toate acestea, Grupul Rompetrol continuă demersurile pentru depunerea documentaţiei cerute de lege pentru oferta publică de preluare, dar observăm că acest lucru a fost interpretat în mod eronat şi s-a încercat a fi folosit împotriva noastră.

AIPC s-a transformat într-un grup de presiune ale cărui declaraţii şi acţiuni pot fi considerate ca tentative de manipulare a pieţei. Nu putem explica altfel faptul că, de la o societate la alta, AIPC face presiuni pentru utilizarea selectivă a metodelor de evaluare în funcţie de interesele din acel moment. Remarcăm, de asemenea, că unele poziţii publice ale AIPC au fost adoptate şi de dl Bogdan Chetreanu, comisar CNVM, care abuzează de poziţia deţinută, ştirbind percepţia de imparţialitate a CNVM. În acest context, se poate pune întrebarea în mod legitim, dacă nu cumva există o legătură de cauzalitate, pe de o parte, între acţiunile AIPC şi declaraţiile abuzive ale dlui Chetreanu, şi pe de altă parte, faptul că preţul acţiunilor Rompetrol a crescut cu aproximativ 260% de la începtul anului, în condiţiile în care indicele BET a crescut cu 51%, iar societatea a raportat pierderi de 108 milioane USD la 9 luni, aşa cum rezultă din rapoartele transmise pieţei în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

Cerinţa de ieri a AIPC este un ultim exemplu al abordării sale neprofesionale şi manipulative. Recent, în cazul societăţii Mangalia SA, AIPC a cerut aplicarea metodei activului net corectat. În cazul RRC, AIPC solicită utilizarea metodei comparaţiilor de piaţă, după ce cu puţin timp în urmă acuza neaplicarea metodei fluxurilor de numerar actualizate, dovedind o evidentă inconsecvenţă în abordare. Trebuie menţionat că astfel de solicitări nu pot fi luate în considerare, atât din prisma inconsecvenţei lor, cât şi a necesităţii respectării principiului independenţei evaluatorului, principiu statuat atât de normele CNVM, cât şi de regulile Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din Romania („ANEVAR"). Menţionăm că în raportul de evaluare din cadrul documentaţiei de ofertă depus la CNVM în data de 9 octombrie, evaluatorul a aplicat metoda comparaţiilor de piaţă, raportându-se la societăţi similare listate pe pieţe de capital dezvoltate.

Informăm opinia publică pe această cale că, în spiritul bunei credinţe, dar rezervându-ne toate drepturile pe care legea le conferă, TRG a desemnat pentru întocmirea unui nou raport de evaluare una din firmele globale de consultanţă, din „Big 4", cu o reputaţie şi o experienţă ireproşabile. În condiţiile date de cerinţele CNVM, această companie reprezintă cea mai bună soluţie existentă. Dorinţa noastră este ca rezultatul evaluării să fie deasupra oricărei suspiciuni de neprofesionalism.

Deşi vom da curs solicitării CNVM şi ne vom încadra în termenul de 45 de zile, suntem de părere că evaluatorul trebuie să fie în mod evident suveran în abordarea proiectului şi alegerea metodelor, conform standardelor internaţionale de evaluare, recunoscute de ANEVAR şi CNVM. Credem totuşi că metoda de evaluare pe bază de venituri dă rezultate irelevante în contextul volatilităţii actuale şi estimate a pieţei globale a petrolului, fără şanse de redresare pe termen scurt. În plus, calculul activului net individual al RRC nu respectă realitatea economică a societăţii şi este contrară practicilor din toate pieţele dezvoltate care au adoptat standardele internaţionale de raportare financiară.

De asemenea, apreciem că AIPC instigă CNVM la eventuale acţiuni ilegale, având în vedere că art. 68 (4) al Regulamentului 1/2006 spune: „În condiţiile în care nu sunt aplicabile prevederile alin. (1), preţul din cadrul ofertei publice de preluare obligatorii este cel puţin egal cu cel mai mare preţ dintre următoarele valori determinate de către un evaluator independent înregistrat la CNVM şi desemnat de ofertant".

Ne reafirmăm în final hotărârea de a ne apăra cu tărie drepturile în cadrul legal existent, aşteptându-ne ca CNVM, în calitatea sa de arbitru imparţial al pieţei de capital şi de garant al legii aplicabile în acest domeniu, să nu cedeze presiunilor AIPC.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii