Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:09 28 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Compania ce restaurează Cazinoul din Constanța - „artizanul“ care a redat Muzeul Theodor Aman tuturor iubitorilor perioadei La Belle Époque

ro

30 Sep, 2021 13:43 1196 Marime text
  • Cazinoul din Constanța renaște văzând cu ochii sub atenta grijă și pricepere a echipelor Aedificia Carpați, împreună cu partenerii lor pentru acest amplu proiect.
  • Compania bucureșteană este cea care a desfășurat și lucrările de reabilitare și consolidare a Muzeului Theodor Aman, din inima Bucureștiului.
  • Cei ce se află în căutarea minunilor arhitecturale din perioada vechiului București va descoperi pe strada C.A. Rosetti, la numărul 8, o adevărată bijuterie, ce pastrează cu sfințenie parfumul perioadei La Belle Époque.
 
Lucrările prin care Cazinoul din Constanța urmează să renască în întreaga sa splendoare sunt în plină desfășurare pe faleza din Constanța!
 
Puțini știu însă că Aedificia Carpați, antreprenorul lucrărilor de consolidare și restaurare, este „artizanul“ care a redat Muzeul Theodor Aman tuturor iubitorilor perioadei La Belle Époque.
 
Acestei minuni arhitecturale din București i se adaugă și alte edificii, salvate de la distrugere și uitare de compania care și-a legat acum destinul de cel al bătrânului Cazino.
 


Astfel, oricine dorește să se plimbe prin Capitală și să admire imobilele sale încărcate de istorie va descoperi undeva, în inima Bucureștilor, pe strada C.A. Rosetti, la numărul 8, o adevărată bijuterie arhitecturală, ce pastrează cu sfințenie parfumul perioadei La Belle Époque.
 
Aceasta a fost construită în anul 1868, după proiectele proprietarului – nimeni altul decât pictorul Theodor Aman!
 
Clădirea ilutrează viziunea și spiritul pictorului
 
Clădire monument istoric, fiind înregistrată sub codul LMI-B-II-m-A-19621 în Lista Monumentelor Istorice din București, aceasta este prima casă-atelier din România și, pornind de la planurile casei și continuând cu decorațiile interioare și exterioare, ilustrează întocmai viziunea și spiritul pictorului.
Aici, artistul a locuit, a creat și a lucrat până la sfârșitul vieții sale, în 1891. În concordanță cu dorința sa expresă, casa lui a devenit muzeu, fiind deschis în 1908 și fiind unul dintre cele mai vechi muzee memoriale din țară.
 
Astăzi, Muzeul Theodor Aman continuă să fie deschis publicului iubitor de artă, fiind una dintre puținele reședințe care nu au suferit modificări în decursul timpului.
 
Amprenta zecilor de ani
 
Totuși, imobilul a avut și el de suferit, ca atâtea altele, în urma trecerii timpului - cu toate amprentele pe care zecile de ani, cu ploi, călduri și ierni neiertătoare le pot lăsa.
 


Grație lucrărilor desfășurate de compania Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect, casa în care a trăit și a pictat marele Theodor Aman arată astăzi ca și cum nu a trecut o zi peste momentul deschiderii sale inițiale, iar artistul i-ar aștepta înăuntru pe numeroșii săi vizitatori.
 
Intervenția dificilă pentru restaurarea clădirii a impus ample lucrări de consolidare  a planșeelor și acoperișului, acestea fiind corelate cu refacerea componentelor artistice din material ceramic.
 
Lucrări desfășurate pe 820 de metri pătrați
 
Desfășurate pe o suprafață de 820 de metri pătrați, lucrările de consolidare au inclus subzidiri, refacerea planșeelor de beton, dar și consolidarea zidurilor.
 
Lucrările de eradicare a fenomenului de biodegradare a zidăriei și a lemnului au  presupus impregnări cu substanțe fungicide.
 
De asemenea, o atenție deosebită a fost acordată restaurării elementelor decorative din lemn, a ușilor pictate, a picturii murale și a frescelor.
 
Au fost desfășurate lucrări de refacere și restaurare a finisajelor interioare și exterioare, a decorațiilor și mobilierului.
 


Totodată, au fost realizate și lucrări de restaurare a faţadelor ornamentale cu elemente decorative ceramice. Sculpturile de pe fațada muzeului sunt lucrate chiar de artist și îi înfățișează pe Michelangelo și pe Leonardo. În sălile muzeului sunt expuse lucrări ale lui Aman: portrete, tablouri istorice, gravuri, mobile sculptate de artist.
 
Întreaga muncă susținută a echipei de proiectare și de executare a proiectului, a constructorilor și a restauratorilor a făcut ca astăzi, Muzeul Theodor Aman să fie în continuare acea bijuterie discretă, dar incontestabilă a Capitalei, ce păstrează amintirea vie a momentelor în care timpul avea răbdare cu oamenii, iar arta era acasă la ea în inimile bucureștenilor.
 
Citește și:
 „Restaurăm istoria şi construim viitorul“
Muzeul Colecţiilor de Artă, palatul boieresc ce „pulsează“ în inima Bucureştilor la fel de „viu“ astăzi ca acum o sută de ani

 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii