Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Remus Negoi - „Clădirea Bar Orient este un reper local și trebuie conservat şi pus în valoare şi nicidecum demolat“

ro

29 Aug, 2022 09:31 1604 Marime text
  • Bar Orient – restaurant Unirea s-a aflat în patrimoniul Mamaia SA, însă în urmă cu 16 ani a ajuns în proprietatea societății Vulturii Mării SRL, iar proprietarul nu a realizat nicio investiție și a lăsat în paragină clădirile complexului.

Primăria Municipiului Constanța a emis recent certificatul de urbanism nr. 1004/ 13 mai 2022 pentru demolarea fostului Bar Orient din centrul stațiunii Mamaia, un imobil cu valoare culturală, istorică și arhitecturală, parte din peisajul istoric regal din perioada interbelică.

Certificatul de urbanism a fost solicitat de Vulturii Mării SRL, cu sediul social în București și are o valabilitate de 24 de luni. Un document similar a mai fost solicitat și în 2017, însă atunci acesta nu a avut acordul Direcției Județene de Cultură.
 
Bar Orient – restaurant Unirea s-a aflat în patrimoniul Mamaia SA, însă în urmă cu 16 ani a ajuns în proprietatea societății Vulturii Mării SRL, iar proprietarul nu a realizat nicio investiție și a lăsat în paragină clădirile complexului.

Mai multe detalii puteți vedea în articolul Unul dintre greii industriei produselor chimice a primit de la Primăria Constanța certificat de urbanism pentru demolarea fostului Bar Orient- restaurant Unirea din centrul stațiunii Mamaia (GALERIE FOTO)

Senatorul Remus Nogoi și deputatul Stelian Ion au semnalat problema. Aceștia transmit: 

„Primăria Municipiului Constanța a emis recent certificatul de urbanism nr. 1004/ 13 mai 2022 pentru demolarea fostului Bar Orient din centrul stațiunii Mamaia, un imobil cu valoare culturală, istorică și arhitecturală, parte din peisajul istoric regal din perioada interbelică.

În acest context, am înaintat către Ministerul Culturii, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa, o solicitare de clasare a acestuia în lista monumentelor istorice, în regim de urgenţă, întrucât imobilul răspunde cerințelor și criteriilor de evaluare necesare în vederea clasării.

La o simplă evaluare preliminară realizată în concordanță cu prevederile OMCC 2260/2008, imobilului i se pot acorda: calificativ mediu/mic în baza criteriului vechimii, fiind ridicat în perioada interbelică, calificativ foarte mare în baza criteriului referitor la valoarea arhitecturală, artistică și urbanistică, fiind definit de un complex arhitectural reprezentativ pentru epoca și arhitectura interbelică din Mamaia, calificativ foarte mare în baza criteriului referitor la frecvență (raritate și unicitate), fiind o construcție interbelică cu minaret, specifică perioadei domniei Reginei Maria, similară unui grup restrâns de clădiri ridicate de suverana României sau de personalități ale epocii şi calificativ foarte mare/mare în baza criteriului referitor la valoarea memorial-simbolică, pentru că este legat de personalitatea Reginei Maria a României și de familiile nobiliare care i-au urmat exemplul și care au contribuit la dezvoltarea unui peisaj istoric urban coerent în Dobrogea.

În urma acestei evaluări sumare se poate observa cu ușurință faptul că acest imobil răspunde cerințelor și criteriilor legale de clasare.  Clădirea Bar Orient este un reper local, martor al moștenirii culturale a județului Constanța și a României şi trebuie conservat şi pus în valoare şi nicidecum demolat“, spun Remus Negoi și Stelian Ion

Citește și: 



Unul dintre greii industriei produselor chimice a primit de la Primăria Constanța certificat de urbanism pentru demolarea fostului Bar Orient- restaurant Unirea din centrul stațiunii Mamaia (GALERIE FOTO)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii