Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:23 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Război în Ucraina Se operaționalizează un HUB umanitar prin mecanismul european de protecție civilă

ro

05 Mar, 2022 12:27 1634 Marime text
Refugiați din Ucraina, foto ZIUA de Constanța

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Hotărârea nr. 13 din 4 martie 2022 cu privire la desemnarea Departamentului pentru Situații de Urgență ca autoritate responsabilă pentru operaționalizarea HUB-ului destinat coletării ajutoarelor umanitare și trimiterii lor în Ucraina. 

Astfel, potrivit documentului, degradarea situației de securitate din Ucraina a generat emigrarea masivă a populației din zonele afectate și deplasarea acestora către zonele neafectate, generând apariția unei crize umanitare reprezentată, în principal, de nevoia acută de a asigura nevoile de bază ale acestor persoane, respectiv cazare, hrană și condiții minime de igienă.

Totodată, prin raportare la evenimentele anterioare petrecute pe plan internațional care au implicat exodul populației din zonele de conflict armat, rezultă că, în primele zile, se refugiază persoanele cu posibilități financiare și nivel de trai peste medie, care de obicei nu au nevoie de sprijin umanitar, ulterior refugiindu-se persoanele cu posibilități materiale limitate, cu resurse ce nu le permit asigurarea mijloacelor minimale de subzistență. 

CNSU a stabilit abilitarea Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) prin structurile aflate în componență sau coordonare, să întreprindă toate măsurile necesare pentru operaționalizarea unui HUB umanitar prin mecanismul european de protecție civilă sub egida Direcției Generale Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene – DGECHO.

Prin centrul menționat anterior urmează a fi gestionate ajutoarele umanitare destinate populației afectate din zonele de conflict armat din Ucraina. 

În secțiunea „Documente” a materialului puteți consulta textul integral al hotărârii. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii