Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:52 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport al Poliției Române Acțiuni de amploare împotriva criminalității economice! 109 percheziții, 22 mandate de aducere!

ro

27 Jan, 2024 10:50 756 Marime text
Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat, în perioada 12 – 25 ianuarie 2024, 11 acțiuni de amploare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 8.900.000 de lei. 

Astfel, în perioada 12 – 25 ianuarie 2024, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au pus în aplicare 109 mandate de percheziție domiciliară și 22 de mandate de aducere, fiind dispuse, față de 20 de persoane, măsuri preventive, transmite un comunicat al Poliției Române. 

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de peste 8.900.100 de lei. Totodată, au fost indisponibilizate 75.669 de țigarete, 648.414 lei, 3.350 de euro, 26.765 de lei în alte monede, precum şi alte bunuri, în valoare de 459.623 de lei.

 
Oficial de la Poliția Română: 


Exemple:

1. La data de 16 ianuarie, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală, au pus în aplicare 28 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București (14) și județele Bihor (3), Constanța (7), Sibiu (3) și Ilfov (1), la sediile sociale (punctele de lucru, depozite) ale unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane cercetate pentru punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.

Din materialul probator administrat până în prezent a reieșit faptul că reprezentanții unor societăți comerciale, în perioada 1 ianuarie 2022 – și până în prezent, prin intermediul a 7 site-uri, ar fi oferit spre comercializare produse electronice și accesorii pentru telefoane mobile ale unor mărci consacrate, susceptibile a fi contrafăcute.

Bunurile contrafăcute ar fi fost importate din state terțe, însă, în documentele declarate la Autoritatea Vamală Română, descrierea comercială s-ar fi realizat sub forma unor componente electronice, fără a fi specificată marca, regăsindu-se astfel denumiri generice: încărcătoare, baterii, cabluri telefon, ceasuri inteligente, boxe portabile, căști, huse telefon, căști bluetooth, curea ceas smart, dock-uri și suporturi, huse telefon din material sintetic, accesorii pentru telefon.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Echipele participante la operaţiune au fost constituite din poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, serviciilor de investigare a criminalității economice Bihor, Constanța, Sibiu și Ilfov, specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică și inspectoratelor de poliție județene, precum și din luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

 
2. La data de 25 ianuarie 2024, începând cu ora 08.00, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Brașov, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, au efectuat 17  percheziții domiciliare și au pus în executare două ordonanțe de ridicare a înscrisurilor, în județul Brașov, într-un dosar penal de obținere ilegală de fonduri 

În urma perchezițiilor domiciliare, care au vizat sediile unor persoane juridice (cabinete de medicină de familie) și a punerii în executare a ordonanțelor, care au vizat sediile unor instituții cu atribuții în domeniul sănătății publice, s-au urmărit descoperirea și ridicarea de mijloace de probă (înscrisuri oficiale, echipamente informatice, evidențe personale), precum și conducerea, în baza unor mandate de aducere, la sediul poliției, a 5 persoane, pentru audieri. 

În fapt, în cauză exista bănuiala rezonabilă că, în perioada octombrie 2020 - octombrie 2021, mai mulți medici de familie din județul Brașov ar fi solicitat și obținut sume de bani de la bugetul de stat, alocate finanțării serviciilor de monitorizare a pacienților infectați/suspectați cu virusul SARS-CoV-2, prin întocmirea fișelor de monitorizare telefonică zilnică aferente pacienților, prin consultație medicală la distanță.

În concret, cadrele medicale ar fi inserat date nereale în cuprinsul documentelor pe care le-ar fi transmis ulterior, în vederea decontării a 105 lei/pacient (pretinzând efectuarea unor monitorizări zilnice), în realitate necomunicând cu pacienții infectați cu Covid-19, ori comunicând doar în primele zile.
La activități au participat polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brașov, Poliției Municipiului Făgăraș și Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Criminalistic – I.P.J. Brașov.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Citește și:

Vlad Pascu și familia sa au făcut o „încercare josnică” de a pregăti o reducere a pedepsei. Ce spune avocatul Cuculis
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii