Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:59 30 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul legii offshore a fost adoptat

ro

18 May, 2022 12:17 594 Marime text
Camera Deputaților, foto: Parlamentul României Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 18 mai, proiectul legii offshore. S-au înregistrat 248 de voturi „pentru" şi 34 de voturi„ împotrivă".

Premierul Nicolae Ciucă anunța în cursul zilei de miercuri, că la sfârșitul lunii iunie, vom avea prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră care va intra în sistem, precizând că într-o perioadă „nu mai mare de 5 ani” România va deveni independentă din punct de vedere energetic. 
 

„La sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră, care va intra în sistem.

Nu mai târziu de finalul anului 2026 – începutul anului 2027 să avem resursa de gaz necesară pentru asigurarea independenței necesare pentru economia românească, pentru consumul public”, a mai spus premierul


Virgil Popescu, ministrul Energiei, spunea în luna aprilie 2022 că legea stabileşte un regim fiscal competitiv în aşa fel încât împărţirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60% pentru statul român şi 40% pentru investitor și asigură stabilitatea și predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum și în onshore de mare adâncime - exploatări pe uscat, de mare adâncime.

De asemenea, conform documentelor, legea prevede același cadru fiscal pentru investiții offshore și onshore de adâncime, practic urgentând investițiile onshore de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România, debutul exploatării gazelor fiind estimat a începe în anul 2024.

Ministrul a mai precizat că românii vor beneficia de gaz românesc în care, România va avea surplus de gaze naturale, dublându-și producția peste necesarul actual de consum. 

Amintim că în anul 2019, Ministerul Energiei a publicat în transparenţă decizională un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi Legii Petrolului nr. 238/2004.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii