Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect, în transparență decizională! Ministerul Transporturilor oferă mai multe gratuități persoanelor afectate de conflictul din Ucraina

ro

12 Mar, 2022 00:00 1072 Marime text
Refugiați vama Isaccea Sursa foto ZIUA de Constanța
  • Astfel, prin prezentul proiect se introduc reglementări suplimentare privind acordarea de facilități la transportul cetățenilor străini sau apatrizii aflați în situații deosebite
  • Cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și mijloacele de transport rutier ale acestora, care intră în România prin punctul internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene dintre localitățile Isaccea și Orlivka, beneficiază de gratuitate
 
Ministerul Transporturilor a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea de gratuități și facilități cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
 
În contextul situațiilor prezentate mai sus privind conflictul militar între Federația Rusă și Ucraina, ținând cont de cadrul legal actual aplicabil, s-a considerat necesară și obligatorie elaborarea unei Hotărâri de Guvern privind acordarea de gratuități și facilități cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, în vederea reglementării situațiilor actuale.
 
Astfel, prin prezentul proiect se introduc reglementări suplimentare privind acordarea de facilități la transportul cetățenilor străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România pentru modurile de transport feroviar, rutier și naval și, în cazuri excepționale și urgente, la cerere, pentru transportul aerian.
 
Cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România  beneficiază de gratuitate la  toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la tren de rang Regio și Interregio, clasa a II a - loc pe scaun, pe perioada staționării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actelor de identitate, care atesta intrarea pe teritoriul României.
 
Cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și mijloacele de transport rutier ale acestora, care intră în România prin punctul internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene dintre localitățile Isaccea și Orlivka, beneficiază de gratuitate, fiind scutiți de la plata tarifelor de trecere cu bacul.
 
Persoanele prevăzute mai sus, beneficiază de gratuitate la călătoriile efectuate cu operatorii de transport fluvial pe ruta  Isaccea – Galați, pe perioada staționării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actelor de identitate, care atesta intrarea pe teritoriul României.
 
Cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România sau care se află deja pe teritoriul României, beneficiază de gratuitate la transportul rutier național și/sau internațional pe perioada staționării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actului de identitate și/sau pașaportului. 
 
Transportul rutier național și/sau internațional al cetățenilor străini sau apatrizi se va face numai la solicitarea autorității care gestionează situațiile de urgență, aceasta urmând a identifica și selecta capacitățile de transport și vehiculele  disponibile, din datele deținute de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R., în vederea satisfacerii necesității de transport rutier.
 
Decontarea contravalorii biletelor de călătorie gratuită se face, în urma transmiterii de către operatorul de transport rutier a solicitării de decontare către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în limita:
a) 0,2 lei/persoană/km, pentru transportul rutier național,
b) 0,4 lei/persoană/km, pentru transportul rutier internațional.
 
În situații excepționale și urgente, cu acordul statului de destinație, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, se poate organiza transportul cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care vor să părăsească România, prin curse aeriene de tip charter. Acordul statului de destinație se va solicita inclusiv în ceea ce privește tipul documentelor de călătorie acceptate.
 
Astfel, se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii să întreprindă măsurile din competență.
 
 Achiziția serviciilor de transport aerian tip charter, prevăzute la alin. (1) se realizează prin procedura de achiziție publică în regim de urgență, conform art. 68 alin. (1) lit. f) coroborat cu art. 69 alin. (4) și art. 104 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
 
Pentru creșterea fluidității traficului rutier internațional de persoane și de marfă, în contextul conflictului armat din Ucraina, se reglementează scutirea de la perceperea taxelor aferente autorizațiilor de transport de persoane și de marfă prevăzută de acordurile rutiere bilaterale sau multilaterale.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

ZIUA-n amiaza mare Pavilionul Expozițional din Constanța, hub umanitar pentru Ucraina(VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii