Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:53 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de lege. Băuturile energizante ar putea fi interzise minorilor

ro

19 Feb, 2024 16:33 651 Marime text
Sursa foto: Wikipedia
 
  • Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin care se interzice consumul de astfel de băuturi de către minori, va intra cel mai probabil marţi la votul final, în plenul Camerei Deputaţilor, a anunţat preşedintele interimar al forului legislativ, Alfred Simonis, conform Agerpres.

„Este o iniţiativă care a stat la Senat mai mult decât ne-am fi dorit. (...) O votăm săptămâna aceasta, în proporţie de peste 90% Comisia de sănătate şi Comisia juridică astăzi, urmând ca mâine, la votul final la plenul de la Cameră, să adoptăm forma finală a legii care interzice comercializarea acestor sucuri energizante, băuturi energizante către minori. Şi se măreşte cuantumul sancţiunilor - amenzi de până la câteva zeci de mii de lei pentru abateri repetate şi nerespectarea acestei reglementări. (...) Dacă e nevoie să suplimentăm aceste sancţiuni, pentru că nu vor fi suficiente cele pe care le-am revăzut în această lege, bineînţeles că suntem deschişi pentru aceasta", a declarat Simonis la Parlament.


El a adăugat că există în acest moment indicii serioase, studii, dar şi discuţii pe care le-a avut cu asociaţiile de părinţi, de profesori, ONG-uri îngrijorate de acest fenomen, din care rezultă că există foarte multe astfel de sucuri energizante care sunt consumate de copii în şcoli sau în afara şcolilor "cu litri", ceea ce nu este benefic pentru sănătatea lor.

„A fost o presiune imensă. Ştiţi foarte bine că industria s-a opus, mai aveau să spună şi cât de mult bine fac aceste băuturi energizante în argumentarea lor. Iată că, indiferent de ceea ce au dorit, am trecut peste asta şi sper ca mâine să avem votul final pe această lege", a menţionat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, care a precizat că astfel de băuturi vor fi scoase şi din automate.


Potrivit formei adoptate de Senat, proiectul include în categoria băuturilor energizante şi a derivatelor acestora băuturile care conţin combinaţii variate de alcool, carbohidraţi, vitamine, minerale cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronaolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central. Proiectul defineşte totodată şi modalitatea de etichetare clară a acestor produse, în conformitate cu normele europene.

„Se interzice comercializarea sau oferirea în mod gratuit a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerţul online şi/sau alte metode de vânzare la distanţă. Se interzice comercializarea băuturilor energizante şi a derivatelor acestora prin automate", prevede proiectul.


De asemenea, se interzice comercializarea şi publicitatea, inclusiv în mediul online, a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora, în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum şi din proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar pe strada de acces a elevilor în aceste unităţi - pe o rază de 1.000 de metri.


Citește și
Arestat pentru furtul unor baxuri de băutură energizantă și alcool
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii