Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:09 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța anunță că Garda de Mediu nu a sesizat nereguli în parcul Tăbăcărie și Parcul Gării

ro

30 Jan, 2024 14:19 724 Marime text
foto: Primăria Constanța
Ceea ce se întâmplă acum în Parcul Tăbăcărie este un real dezastru ecologic, iar principalul responsabil este Vergil Chițac, susține președintele USR Constanța, deputatul Stelian Ion.

Referitor la informațiile vehiculate în spațiul public de către reprezentanții USR Constanța cu privire la tăierea/defrișarea unor arbori, Garda Națională de Mediu- -Comisariatul Județean Constanța a desfășurat un control în Parcul Tăbăcărie și Parcul Gării.

Astfel, în data de 18 Decembrie 2023, comisarii de mediu au verificat lucrările de amenajare peisagistică și de tăiere a arborilor afectați de condiții meteorologice severe din cele două parcuri. Comisarii Gărzii de Mediu au constatat că nu s-a tăiat nici un arbore sănătos în cele două locații verificate, motiv pentru care nu s-a aplicat nicio sancțiune, transmite Primăria Constanța. 

Primăria Constanța a oferit un punct de vedere referitor la acest aspect, pe  are îl redăm în integralitate în rândurile de mai jos:

Primăria Constanța derulează un proiect de reamenajare și modernizare a Parcului de la Gară, prin care se urmărește creșterea spațiilor verzi și îmbunătățirea accesibilității la elementele de cadru natural. Proiectul se derulează în baza avizelor si autorizațiilor obținute din partea instituțiilor abilitate, inclusiv cele de mediu, iar lucrările sunt efectuate conform contractului încheiat cu antreprenorul și cu normele legale în vigoare.

Referitor la informațiile vehiculate în spațiul public de către reprezentanții USR Constanța cu privire la tăierea/defrișarea unor arbori, Garda Națională de Mediu- -Comisariatul Județean Constanța a desfășurat un control în Parcul Tăbăcărie și Parcul Gării.

Astfel, în data de 18 Decembrie 2023, comisarii de mediu au verificat lucrările de amenajare peisagistică și de tăiere a arborilor afectați de condiții meteorologice severe din cele două parcuri. Comisarii Gărzii de Mediu au constatat că nu s-a tăiat nici un arbore sănătos în cele două locații verificate, motiv pentru care nu s-a aplicat nicio sancțiune.

Aceste intervenții au fost necesare în contextul codului roșu de furtună care a afectat copacii inclinându-i ori rupând crengi din ei, obligând astfel municipalitatea să ia măsuri pentru protejarea mediului și a cetățenilor.

Arborii afectați/doborâți de furtună au fost tăiați în urma sesizărilor telefonice primite de la cetățeni și pentru punerea în siguranță a persoanelor care vizitează parcul. Acțiunile s-au desfășurat cu respectarea actelor normative privind tăierea arborilor doborâți, dezrădăcinați sau care blocau circulația pe partea carosabilă.

Revenind la proiectul de modernizare a parcului de la Gară la finalizarea proiectului, vor fi plantați 130 de arbori, iar spațiul verde va fi dotat cu instalație de irigare.

Valoarea totală a investiției este de 17.474.195,86 lei cu TVA.

Prin reorganizarea spațial-compozițională a Parcului Gării se dorește o zonificare coerentă atât din punctul de vedere al activităților și al traseelor, cât și al vegetației.

Se realizează lucrări complexe care presupun:

• reorganizarea  acceselor: principale, secundare, ocazionale

• Reorganizarea traseelor pietonale, în urma căreia suprafața de spațiu verde va crește cu 2000 mp. 

• Realizarea a 2 amfiteatre verzi

• Mobilier urban modern: bănci, coșuri de gunoi, pergole, mese de șah, cișmele, echipamente fitness, toalete simple, toalete dedicate persoanelor cu dizabilități etc

•Împrejmuiri: în afară de împrejmuirea parcului chinologic, necesară pentru siguranța utilizatorilor, se va realiza și împrejmuirea întregului parc și montarea de porți la accese. Porțile vor fi articulate și culisante, cu roți pentru plierea acestora și o șină terestră care să permită glisarea acestora în lateral, de-a lungul gardului. Gardul se va confecționa din fier forjat, cu valoare arhitecturală și estetică. Elementele metalice vor ajuta la creșterea imaginii urbanistic-arhitecturale a zonei, astfel împrejmuirea propusă pentru întreaga incintă va avea și rol decorativ și va deveni în sine un obiect arhitectural cu impact benefic asupra imaginii orașului. Totodată,prin acest gard,  parcul va fi securizat faţă de eventualele acte de vandalism, ţinând cont că amenajarea se află într-o zonă cu circulație intensă.

• Plantări: Pornind de la bogata și valoroasa vegetație existentă, se dorește completarea acesteia și formarea de zone cu caracter dinamic.Toți copacii care au fost tăiați în timpul lucrărilor au fost exemplare cu stare fito sanitară precară, ce puteau deveni un pericol. Toate exemplarele tăiate vor fi înlocuite. În timpul executării lucrărilor nu au fost afectați copaci sănătoși.

• sisteme de iluminat moderne cu aparate eficiente de iluminat tip LED.



Ce spune Stelian Ion:

Parlamentarul susține faptul că: „Deși în maratonul de răspunsuri video prin care mimează interacțiunea cu cetățenii, primarul susține despre Tăbăcărie că „împreună cu operatorii vom îngriji spațiile verzi“ și că „există deja un proiect peisagistic“. Realitate este, însă, alta!
Proiectul nu a fost văzut de nimeni, pentru că nu a existat nicio consultare cu cetățenii. Pur și simplu, Chițac a băgat buldozerele în parc într-un demers electoral grosolan și fără scrupule. Treaba nu doar că este făcută prost, cu lipsă de profesionalism, ci reprezintă chiar o crimă asupra tot ceea ce însemna spațiu verde în zonă.

Până acum au fost extrase aproximativ 200 de rădăcini și s-a lucrat cu utilaje pentru construcții de clădiri - solul a fost tasat, fiind întreruptă oxigenarea de care plantele au nevoie. Arbuștii au fost smulși cu excavatorul, fiind distrusă chiar și fauna. Zeci de arbori au fost măcelăriți pentru că aveau iederă pe tulpini - planta putea fi îndepărtată fără probleme, însă n-au fost în stare de asta și au decis că mai bine taie pomii. Pomii care au scăpat cu o „toaletare“ au fost, în schimb, otrăviți cu vopsea pe bază de ulei"., a scris pe Facebook, Stelian Ion.



Citește și:

Stelian Ion (USR)„Ceea ce se întâmplă acum în Parcul Tăbăcărie este un real dezastru ecologic"!




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii