Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:51 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța a emis autorizația de construire Cartierul Anadalchioi va fi modernizat

ro

06 Mar, 2024 17:00 824 Marime text
  • Autorizația de construire nr. 197, emisă de Primăria Constanța, se referă la sistematizare și amenajare de spații verzi publice, parcări de reședință și dotări conexe între zona cimitir Anadalchioi și bl.55, 57, strada Soveja.
  • Suprafața terenului este de 6.553 mp și este situat în extremitatea vestică, în intravilanul municipiului Constanța.
  • Proiectul propune eliminarea deficiențelor circulației rutiere și pietonale constatate, prin creșterea locurilor de parcare rezidențiale.
 
UAT Municipiul Constanța a emis pe data de 5 martie 2024 autorizația de construire nr. 197, care se referă la „Sistematizare și amenajare de spații verzi publice, parcări de reședință și dotări conexe între zona cimitir Anadalchioi și bl.55, 57, strada Soveja-faza SF, PAC, PT, DDE“. Actul de urbanism este valabil 24 de luni.
 
De altfel, anul trecut, Administrația locală a depus, la Agenția pentru Protecția Mediului, proiectul pentru modernizarea zonei - „Sistematizare și amenajare de spații verzi publice, parcări de reședință și dotări conexe între zona Cimitir Anadalchioi și Blocurile 55, 57, 59 – strada Soveja – Faza SF, PAC, PT, DDE“.
 
Suprafața terenului este de 6.553 mp și este situat în extremitatea vestică, în intravilanul municipiului Constanța. Accesul se realizează prin strada Soveja, continuată cu strada Ștefăniță Vodă sau Semănătorului și Intrarea Ion Alexandrescu.
 
Proiectul prevede reabilitarea și extinderea facilităților pietonale (trotuare, culoare pietonale, alei), inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, crearea pistelor de bicicliști și integrarea acestora într-o rețea funcțională la nivelul orașului. Plus reorganizarea facilităților de stocare a autovehiculelor, urmărindu-se departajarea acestora de infrastructura pietonală, și reabilitarea căilor rutiere de rulare și reorganizarea traficului auto, dar și o zonă de stocare pentru biciclete.
 
Prin proiect vor fi realizare zone verzi favorabile pentru recreere în interes general, cu dotări minimale, se vor instala obiecte de mobilier urban – locuri de stat, bănci, coșuri de gunoi și stand de biciclete. Iluminatului arhitectural va fi realizat cu stâlpi de iluminat și va fi amplasat în zonele delimitate pentru relaxare, de-a lungul aleii principale și în dreptul parcărilor propuse, astfel încât sa fie cuprinse toate zonele și să ofere siguranță.
 
Regenerarea și amenajarea zonelor degradate se va face prin amenajarea a 4.420 mp de spații verzi. De asemenea, se propun și alei și circulații pietonale din nisip stabilizat (680 mp). Datorită configurației terenului, parcul va fi zonificat în două părți, zona de nord și zona de sud, ce vor fi legate între ele printr-o alee șerpuită.

 

Circulația rutieră și pietonală, reconfigurată, în scopul sporirii siguranței traficului


 
Zona de nord va cuprinde clubul de pensionari, ce se va continua într-o piațetă de aproximativ 270 mp din nisip stabilizat, destinată jocului de șah și relaxării, fiind dotată cu echipamente specifice.

Scările ce coboară către această piațetă vor fi tratate special, cu gradene și plantații de plante perene și arbuști, iar ele vor avea și o rampă special amenajată pentru persoanele cu dizabilități. Cele două zone vor fi legate print-un tunel verde, cu structură de tip pergolă. În imediata apropriere a acestuia se va afla o movilă de pământ, cu o suprafață de 440 mp și o înălțime de 1,5 m, în care vor fi amplasate echipamente de joacă pentru copii. În zona de sud se va găsi o piațetă circulară de aproximativ 180 mp, având aspect de poiană. De-a lungul aleii ce leagă cele două zone, vor fi amplasate bănci de stat, coșuri de gunoi și stâlpi de iluminat.

În plus va fi construit un pavilion de mici dimensiuni, cu destinația club de pensionari, în armonie cu construcțiile existente și spațiile verzi ce vor fi amenajate. Pavilionul va avea o suprafață construită de 140 mp și va deservi un număr de 16 persoane. În plus, va cuprinde o zonă de zi de aproximativ 92 mp, pentru desfășurarea activităților pensionarilor, două grupuri sanitare echipate pentru persoanele cu dizabilități, de 5 mp fiecare, și un oficiu cu o suprafață de aproximativ 11 mp.
 
Zona de zi se va deschide către parc, pe două laturi, prin ferestre ample, având o mare vizibilitate asupra naturii. Toate încăperile vor fi echipate cu mobilier corespunzător, cu o estetică arhitecturală adecvată locului.
 
Cu o înălțime totală de 3,80 metri și învelitoare de tip terasă necirculabilă,pavilionul va fi din beton armat, cu elemente de finisaj realizate din lemn și tencuieli siliconice. Pavilionul va avea și o terasă cu o suprafață de aproximativ 75 mp, amenajată cu spații de stat, mese și scaune, balustrade.
 
Circulația rutieră și pietonală va fi reconfigurată, în scopul sporirii siguranței traficului și nivelului de confort al cetățenilor. Proiectul propune eliminarea deficiențelor circulației rutiere și pietonale constatate, prin creșterea locurilor de parcare rezidențiale.
 
Vor exista două zone de parcare, una în partea de nord, cu acces dinspre strada Stefăniță Vodă, cu o suprafață de aproximativ 1.200 mp și 47 de locuri de parcare. La sud, va fi o zonă de parcări cu acces dinspre Intrarea Ion Alexandrescu, cu o suprafață totală de aproximativ 950 mp și 31 locuri de parcare, cele două zone însumând un număr de 78 locuri de parcare propuse. Totodată, se vor păstra locurile de parcare existente, atât cele din spatele blocurilor, cât și cele dinspre bulevard, însumând 133 de locuri.
 

Agorapolis SRL va proiecta Parcul Soveja, la intersecția cu Ștefăniță Vodă


 
Firma Agorapolis SRL a semnat, anul trecut, cu Primăria Municipiului Constanța contractul vizând elaborarea documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivului de investiții „Amenajare spațiu public situat la intersecția str. Soveja cu str. Ștefăniță Vodă - amenajare peisagistică - parc Soveja și reconfigurare circulație - Faza PAC, POE, PT+DE+CS și asistență tehnică din partea proiectantului“.
 
Contractul a fost publicat pe pagina Primăriei Constanța, precizându-se că acesta are o durată de 24 de luni de la semnarea de către ambele părți, cu posibilitatea prelungirii duratei, cu acordul părților, prin act adițional, în funcție de durata de execuție a lucrărilor. Valoarea totală a contractului este de 270.000 de lei fără TVA (321.300 de lei cu TVA).
 
 

Despre Agorapolis SRL

 
 
Agorapolis SRL nu se află la primul contract cu Primăria Constanța. Potrivit termene.ro, Agorapolis SRL a fost înființată în anul 2015, are sediul social în Constanța, pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu nr. 70 și se ocupă de activități de arhitectură.
 
Firma are un punct de lucru în București, pe Bulevardul Aviatorilor nr. 63. Asociat unic și administrator figurează Mihaela Pușnava, al cărei nume se leagă și de World Agora Design SRL și Agorapolis Graphic Design SRL, ambele din Constanța.
 
Potrivit sursei citate, Agorapolis SRL figurează cu 21 de achiziții directe (cu Județul Maramureș, Municipiul Carei, Municipiul Constanța, Parcuri Industriale Maramureș, dar și altele) și opt contracte publice (Municipiul Deva, Municipiul Sibiu, Municipiul Timișoara, Municipiul Baia Mare, Municipiul Constanța, dar și Comuna Roșia Montana).
 
În 2022, societatea a declarat șase angajați, profit peste 445.000 de lei și cifra de afaceri a depășit 2,14 milioane de lei.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și.

 
Primăria Constanța solicită acord de mediu pentru sistematizare de spații verzi publice și parcări de reședință în cartierul Anadalchioi

Licitații Constanța: Agorapolis SRL, contract cu Primăria Constanța pentru proiectarea Parcului Soveja, la intersecția cu Ștefăniță Vodă (DOCUMENT)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii