Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:40 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prim-ministrul Nicolae Ionel-Ciucă, întrevedere cu președintele Asociației de prietenie România - Japonia, Ichiro Aisawa

ro

02 May, 2023 15:59 1108 Marime text
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Facebook/Guvernul RomânieiPrim-ministrul Nicolae Ionel-Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu președintele Asociației de prietenie România - Japonia, Ichiro Aisawa.

Potrivit unui comunicat al Guvernului României, principalele teme de discuție au vizat importanța semnării Parteneriatului strategic dintre România și Japonia de către Președintele României, Klaus Iohannis și premierul nipon Fumio Kishida, precum și modalitățile concrete de colaborare la nivel bilateral în domenii precum energia, infrastructura, cercetarea-dezvoltarea.

„Premierul român a arătat importanța economică a relațiilor dintre România și Japonia, în contextul în care Japonia este cel mai important investitor din Asia în țara noastră, iar legăturile economice pot fi întărite. În cadrul dialogului au fost analizate efectele agresiunii militare ruse în Ucraina și nevoia de a gestiona situația de securitate în regiune, fără a fi afectate evoluțiile economie.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat sprijinul acordat Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în special refugiaților ucraineni și tranzitului de produse exportate de Ucraina. România își coordonează eforturile în acest context, atât în interiorul Uniunii Europene și NATO, dar mai ales cu partenerii strategici.

Una dintre temele principale abordate au vizat și derularea proiectelor japoneze, inclusiv din perspectiva finalizării podului de la Brăila, care are o relevanță deosebită pentru conectivitatea din regiune, dar și pentru întărirea cooperării dintre Japonia și Uniunea Europeană în proiecte viitoare. Printre domeniile de interes pentru colaborarea română japoneză se numără cele din domeniul energiei nucleare, infrastructură și cercetare. Implicarea Japoniei în susținerea Inițiativei celor Trei Mări se numără printre oportunitățile de cooperare mai ales în contextul în care România urmează să găzduiască, în toamna acestui an, la București, Forumul Inițiativei“ - au precizat reprezentanții Guvernului României.


La rândul său, Ichiro Aisawa a transmis aprecieri pentru ajutorul acordat de România refugiaților ucraineni, atât din perspectiva educării copiilor, cât și din cea a locurilor de muncă oferite acestora. Oaspetele nipon a subliniat încrederea și prietenia cu care este privită România și a mulțumit pentru derularea proiectelor cu Japonia, inclusiv pentru realizarea liniei de metrou M6, București-Otopeni. Totodată, a fost transmis interesul pentru colaborarea în gestionarea proiectelor reactoarelor nucleare modulare mici, pentru producerea de energie.

„Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a menționat importanța colaborării dintre Institutul de Fizică Nucleară din București și oamenii de știință din Japonia, care va putea aduce progrese semnificative în cercetarea și dezvoltarea industriei laserului, având o relevanță strategică. O  nouă oportunitate de cooperare va fi organizarea în țara noastră, în iunie, a primului forum de inovare româno-japonez, la Cluj-Napoca, oferind ocazia de a promova proiecte din domeniul roboticii digitalizării și inteligenței artificiale. Din perspectiva relațiilor culturale, a fost menționată decizia țării noastre de a avea un institut Cultural român la Tokyo, care va contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale și la o mai bună cunoaștere a țării noastre de către publicul japonez.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis mulțumiri pentru sprijinul acordat de Japonia la invitarea României să adere la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică și primirea foii de parcurs din partea celei mai puternice organizații economice la nivel global“ - au mai precizat reprezentanții Guvernului României.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii