Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:50 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele PNL Nicolae Ciucă, despre rotativa guvernamentală „Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic, în afară de rămânerea în protocol.

ro

16 May, 2023 15:29 1284 Marime text
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Facebook/Guvernul RomânieiPreşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că mandatul echipei de negociere a partidului privind rotativa guvernamentală este menţinerea protocolului coaliţiei sau, în caz contrar, reducerea numărului de ministere şi al secretarilor de stat, conform Agerpres.ro

Ciucă a precizat că îşi va demisia din funcţia de prim-ministru pe 26 mai, în vederea demarării procedurilor constituţionale pentru rotativa guvernamentală.

"Am aprobat mandatul cu care echipa de negociere a Partidului Naţional Liberal (...) va intra în negocieri începând de mâine. Mandatul are două elemente principale şi anume: menţinerea în protocolul semnat în 2021 şi, desigur, orice ieşire din protocol vizează o revedere a distribuirii ministerelor, iar decizia noastră, discutată de altfel mai mult timp în partid, reducerea numărului de ministere, a numărului de secretari de stat. Practic, iniţierea acestei decizii a Partidului Naţional Liberal a fost luată în momentul în care, prin ultima ordonanţă de urgenţă pe care am dat-o, am redus cu 50% numărul de consilieri personali la nivelul demnitarilor", a afirmat Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.


El a adăugat că în spaţiul public a apărut un fake news potrivit căruia PNL ar fi cerut "ceva" în aceste negocieri.

"În spaţiul public s-a încercat un fake news, i-aş spune şi îi spun cu convingere, legat de faptul că Partidul Naţional Liberal ar fi cerut ceva. Vă spun doar atât: Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic, în afară de rămânerea în protocol. Noi am cerut să ne facem treaba onest şi cu responsabilitate la nivelul Guvernului. Am avut şi avem în continuare responsabilitatea să asigurăm stabilitate politică, să asigurăm măsurile şi deciziile prin care să gestionăm toate aceste provocări şi dificultăţi cu care se confruntă nu doar România, ci întreaga regiune, întreaga Europă şi ştim cu toţii care au fost elementele, efectele, consecinţele acestor crize suprapuse şi succesive. Încă o dată: Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic", a transmis liderul PNL.


Din echipa de negociere a liberalilor fac parte, alături de Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Rareş Bogdan, Dan Motreanu şi Gheorghe Flutur.

Întrebat dacă PNL ar fi dispus să cedeze Ministerul Transporturilor la schimb cu Ministerului Agriculturii sau Ministerul Mediului, Ciucă a spus: "Nu am discutat absolut niciun fel de variante de negociere, Biroul Politic Naţional ne-a îndrituit cu responsabilitatea de a intra în negocieri, iar la negocieri vom vedea care vor fi solicitările celorlalţi parteneri şi, în funcţie de asta, vom lua o decizie".

El a explicat că, dacă nu se rămâne în prevederile protocolului, varianta este renegocierea a "tot ceea ce înseamnă distribuirea responsabilităţii ministerelor cu condiţia reducerii numărului ministerelor, a tuturor poziţiilor din aparatul de stat: secretar de stat, subsecretar de stat, agenţii companii".

"E o chestiune care trebuie asumată politic şi noi am decis să solicităm chestiunea aceasta în coaliţie", a completat premierul.


Întrebat dacă UDMR ar trebui să renunţe la unul dintre cele trei portofolii, Nicolae Ciucă a răspuns: "Dacă ne referim la reprezentarea în interiorul Guvernului şi la reducerea numărului de portofolii, este algebră simplă şi trebuie să vedem fiecare cât ni se cuvine în funcţie de reprezentarea în Parlament, dar, în momentul de faţă, nu am discutat absolut nimic pe acest subiect".

Potrivit premierului, în cazul reducerii numărului de ministere, şi PNL va rămâne cu mai puţine portofolii.

"Dacă vorbim de reducere, este foarte posibil să rămânem cu mai puţine ministere", a explicat Ciucă.


Întrebat dacă va propune femei pentru funcţiile de ministru în următorul Guvern, liderul liberal a evidenţiat că este un moment pentru respectarea angajamentului de asigurare a egalităţii de şanse.

"Este un subiect pe care l-am promovat şi l-am discutat imediat după ce am realizat că, din punctul acesta de vedere, nu s-a respectat acest angajament al nostru de egalitate de şanse pentru doamnele din Partidul Naţional Liberal. Şi, atunci, apreciez că este un moment prin care ceea ce am vorbit să transpunem în practică şi să avem mai multe doamne în Guvernul României, în Parlamentul României. Ne-am angajat la acea treime pe care am asumat-o şi o asum în continuare. Cred foarte mult în capacitatea şi în tot ceea ce poate să facă o doamnă sau o domnişoară care îşi asumă responsabilitatea unei astfel de funcţii", a afirmat Nicolae Ciucă. 

Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii