Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:55 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul Nicolae Ciucă „Prim-ministrul Coreei de Sud a agreat colaborarea în ceea ce priveşte deschiderea noilor reactoare 3 şi 4 de la Centrala nucleară de la Cernavodă“

ro

10 May, 2023 15:32 1155 Marime text
Sursa foto: Facebook/Guvernul RomânieiPremierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că la discuţiile cu omologul sud-coreean, Han Duck-Soo, a exprimat deschiderea României pentru analizarea, continuarea şi întărirea prezenţei coreene în domeniul energiei nucleare, informează Agerpres.ro

"Am reiterat susţinerea pentru creşterea investiţiilor sud-coreene de tip green field. Îmi exprim speranţa că, inclusiv graţie convorbirilor la nivel înalt, să vedem în România noi investiţii sud-coreene. Am discutat de posibilitatea de a investi în domeniile energiei verzi, al tehnologiilor digitale, în domeniul industriei alimentare, precum şi întărirea legăturilor la nivelul IMM-urilor. Am exprimat deschiderea noastră pentru analizarea, continuarea şi întărirea prezenţei coreene în domeniul energiei nucleare, încurajând investiţiile sud-coreene în proiectele româneşti în acest sector deosebit de important în ansamblul eforturilor noastre de consolidare a securităţii şi independeţei energetice. Domnul prim-ministru a agreat deja colaborarea în ceea ce priveşte deschiderea noilor reactoare 3 şi 4 de la Centrala nucleară de la Cernavodă, precum şi implicarea companiilor sud-coreene în dezvoltarea reactoarelor modulare mici", a spus Ciucă, după întrevederea cu omologul sud-coreean.


De asemenea, premierul Ciucă a invitat mediul de afaceri din Republica Coreea să se alăture Forumului de afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, care va avea loc în septembrie la Bucureşti.

El a amintit de vizita pe care a efectuat-o în decembrie anul trecut la Seul şi Busan. Premierul a arătat că anul acesta se sărbătoresc 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic dintre România şi Republica Coreea.

"În baza întâlnirii de la Seul şi a agreării domeniilor de colaborare am convenit că acestea pot fi considerate ca elemente noi de foaie de parcurs pentru continuarea şi dezvoltarea Parteneriatului strategic dintre România şi Republica Coreea. Am agreat cu omologul meu asupra nevoii de consolidare sistematică a colaborării bilaterale. (...) Am subliniat necesitatea relansării şi consolidării cooperării bilaterale prin noi proiecte concrete în toate ariile parteneriatului, atât în plan politic, cât şi în cel economic sectorial. Am convenit că această componentă economică să reprezinte elementul principal de dezvoltare a relaţiilor bilaterale", a spus Ciucă.


Acesta a arătat că discuţiile au vizat şi contextul actual de securitate.

"Am evocat poziţia geo-strategică a României, faptul că este una dintre cele mai dinamice şi competitive economii din Uniunea Europeană şi care oferă largi resurse şi posibilităţi de investiţii. Am convenit cu domnul prim-ministru aspectele prin care sectoarele de business din cele două ţări trebuie să continue dialogul şi colaborarea astfel încât să identifice potenţialul şi oportunităţile pentru afaceri în cele două ţări", a spus Ciucă.


Prim-ministrul a salutat menţinerea tendinţei de creştere a volumului schimburilor comerciale, arătând că începând cu 2021 a depăşit un miliard de dolari, anul trecut existând o creştere cu 8%.

"Am subliniat că această tendinţă trebuie stimulată pe mai departe, trebuie sprijinită cu noi iniţiative în domenii inovative şi cu valoare adăugată mare. Am reiterat interesul părţii române pentru organizarea în acest an, la Seul, la nivel ministerial a celui de-al XX-lea comitet comun de cooperare industrială. Suntem interesaţi, de asemenea, în organizarea unui forum de afaceri bilateral asociat acestui eveniment ministerial care să asigure coerenţa demersurilor de cooperare în sectorul public şi privat", a spus premierul Ciucă.


Discuţiile au vizat şi alte domenii importante pentru intensificarea cooperării dintre cele două ţări, precum cel al apărării, inclusiv al industriei de apărare, securităţii cibernetice, educaţiei, culturii şi cooperării tehnico-ştiinţifice.

Un memorandum de înţelegere între Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA şi Autoritatea Portuară Busan a fost semnat cu prilejul întrevederii. 

Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii