Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:10 18 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Națională Constantin Brâncuși „Cu 147 de ani în urmă, destinul cultural al României și arta plastică universală aveau să devină mai bogate“

ro

19 Feb, 2023 09:42 1093 Marime text
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Facebook/Guvernul RomânieiCu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj în care vorbește despre talentul sculptorului român și operele create de acesta. 

”Cu 147 de ani în urmă, destinul cultural al României și arta plastică universală aveau să devină mai bogate, odată cu nașterea lui Constantin Brâncuși, al cărui talent artistic a fost minunat completat de profunzimea aplecării lui spre filozofie.

Născut într-o familie de oameni simpli, marele nostru sculptor nu s-a desprins niciodată de rădăcinile sale, chiar dacă viața l-a dus departe de țară pentru a-și desăvârși destinul artistic. Prin operele sale, Constantin Brâncuși și-a creat propria identitate artistică, revoluționând chiar arta sculpturii, și a lăsat în urmă un valoros patrimoniu care impresionează prin universalitate dar, în același timp, poartă amprenta înțelepciunii și simplității țăranului român.

Astăzi, creația lui Constantin Brâncuși continuă să atragă admirația iubitorilor de artă din întreaga lume. Este emoționant că evenimentele din aceste zile prilejuite de deschiderea oficială a Programului naţional „Timişoara - Capitală Europeană a Culturii”, la care am avut bucuria să particip, includ și două lansări de carte dedicate vieții și operei lui Constantin Brâncuși. Sunt convins că românii iubitori de artă așteaptă cu nerăbdare și expoziția anunțată peste câteva luni la Timișoara, pentru care vor fi aduse și câteva dintre sculpturile sale aflate în marile muzee ale lumii. Este cel mai frumos omagiu pe care i-l putem aduce lui Constantin Brâncuși pentru felul în care a pus în valoare prin arta sa legătura de suflet cu meleagurile natale și cu poporul român.

Uniți în diversitate, regăsim, astfel, valorificată, identitatea noastră culturală în marea familie europeană din care facem parte.” -  a transmis premierul Nicolae Ciucă. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii