Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:35 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj cu ocazia Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații „România îi onorează astăzi pe militarii săi care au pus umărul la menținerea păcii“

ro

11 Nov, 2023 09:17 754 Marime text
Foto: Facebook/MAPNPremierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Veteranilor, dedicată militarilor din teatrele de operații care se sărbătorește astăzi, 11 noiembrie 2023.  

„România îi onorează astăzi pe militarii săi care, alături de camarazi din alte state aliate și prietene, au mers să pună umărul la menținerea păcii, combaterea terorismului și sprijinirea populației în cele mai afectate zone de conflict din lume ale ultimelor decenii, precum Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest, dar și în multe altele.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă simbolic pentru a fi dedicată militarilor noștri din teatre de operații, în semn de contopire a iubirii de pace cu sacrificiul prin care de multe ori este plătită pacea. Pe 11 noiembrie 1918, Ziua Armistițiului, se punea capăt oficial Primului Război Mondial și pe 11 noiembrie 2003 cădea la datorie eroul bihorean Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român care și-a pierdut viața în teatrul de operaţii din Afganistan, ridicat post-mortem la gradul de sublocotenent și decorat cu Virtutea Militară.

Gândurile noastre se îndreaptă, în aceste momente, în primul rând spre cei care s-au jertfit în astfel de misiuni, slujind interesele României ca stat membru al ONU, NATO și UE implicat în menținerea păcii, securității și stabilității internaționale, dar în același timp redând speranța civililor fără apărare prinși în confruntări. Eroismul și omenia dumneavoastră nu vor fi uitate, dragii noștri!

Îmi exprim respectul deosebit pentru militarii noștri răniți în teatrele de operații, cărora le purtăm toată recunoștința pe care o merită și pentru care statul a luat măsuri să li se acorde sprijinul de care au nevoie, chiar dacă acesta nu va putea recompensa spiritul lor de sacrificiu și suferințele prin care au trecut.

Și îi salut călduros pe veteranii care s-au întors cu bine din misiunile externe la care au participat, sper să dea mai departe experiența pe care au câștigat-o și să le transmită copiilor și nepoților povestea încercărilor cărora le-au ținut piept, pentru ca ei să se bucure de o Românie sigură, cu prestigiu internațional și încredere deplină ca aliat.

Nu în ultimul rând, familiilor militarilor români cărora le este dedicată această zi le transmit toate urările de bine și recunoștința că din mijlocul lor, grație lor, România are mai departe patrioți și eroi, ale căror nume le va evoca mereu cu mândrie!

Această zi și semnificația ei ne fac să ne readucem aminte cât de importantă este pacea și să apreciem cu sinceritate că e pace în țara noastră, un dar neprețuit, câștigat pentru prezent prin spiritul eroic și sacrificiul militarilor pe care îi cinstim acum și cărora le rămânem datori pentru totdeauna cu păstrarea memoriei lor.

Pentru că suntem și cetățeni ai lumii, sper să se încheie curând și cu bine conflictele actuale de pe mapamond, încât cu toții să ne putem dedica oamenilor, valorilor și lucrurilor pe care le iubim și în numele cărora luptăm, când spunem că luptăm pentru patrie.


Memorie eternă militarilor români care și-au dat viața pentru a fi pace în lume!

Multă sănătate și viață lungă veteranilor care s-au întors cu bine din teatrele de operații!

Respect și prețuire pentru familiile dumneavoastră, dragi eroi și patrioți români!“ - se arată în mesajul premierului Marcel Ciolacu.

Citește și: 

Ceremonie militară și religioasă la Batalionul 345 Artilerie "Tomis" (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii