Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:33 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preafericitul Daniel si IPS Teodosie, la Techirghiol

ro

16 Jul, 2009 02:38 6529 Marime text
pf_daniel_ips_teodosie_09.jpgPatriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va fi prezent la Techirghiol, la un eveniment religios, alături de Înalt Preasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Preafericitul va binecuvânta Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" din oraş, unde vor fi aduse şi părticele din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care se află la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Potrivit preotului Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, evenimentul este prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a acestui sfânt lăcaş, precum şi de hramul bisericii, prăznuit în fiecare an pe 20 iulie. Parohia „Sfântul Ilie" din Techirghiol a fost înfiinţată în anul 1907, iar piatra de temelie a fost pusă la 20 iulie 1909. Lăcaşul de cult a fost sfinţit în anul 1914, iar jumătate din costurile construcţiei au fost suportate de artistul Constantin Tănase. „Conform părintelui paroh Viorel Daniel Pasmangiu, este pentru prima dată când Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române va participa la Sfânta Liturghie în acest lăcaş de cult", se arată în comunicatul remis de Arhiepiscopia Tomisului. Primul eveniment religios care va avea loc la Techirghiol începe pe 18 iulie, la ora 20.00, şi va consta în întâmpinarea raclei cu părticele din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române, după care se va săvârşi slujba Privegherii. Duminică, pe 19 iulie, la ora 09.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie, iar la ora 20.00, va avea loc slujba Privegherii, în cinstea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. Pe 20 iulie, când este sărbătorit Sfântul Ilie, de la 08.00, va avea loc slujba de sfinţire a apei, urmată de slujba Acatistului Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, de slujba Ceasurilor şi de cea a Obedniţei. Totodată, Preafericitul Părinte Daniel va binecuvânta lucrările de reparaţie ale altarului bisericii. De la ora 09.30, Patriarhul va participa la liturghia arhierească, săvârşită de ÎPS Teodosie, care va fi înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Pe 21 iulie, racla cu părticelele din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena vor fi duse la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Daniel din Vorona 18 Jul, 2009 20:07 Este timpul sa-i marturisim si pe cei care au dat libertate crestinilor,, Sfintii imparati Constantin si Elena.Sa ne bucuram de aceste momente unice din viata.
  • Gabriel Mascas 16 Jul, 2009 12:04 Cumva este vorba despre slujba de a"ADIO" sau lepra la lepra nu-si scoate ochii????