Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:26 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pericolele caniculei pentru animalele de companie și cele fără stăpân! Recomandările specialiștilor

ro

10 Jul, 2024 13:12 478 Marime text

 
  • Este caniculă. În România sunt temperaturi de peste 35 de grade la umbră. Este insuportabil pentru oameni, dar în aceeaşi măsură şi pentru animalele aflate în grija oamenilor și cele fără adăpost. În această perioadă animalele au şi mai multă nevoie de protecţie. În fiecare an, nenumărate animale suferă și mor din pricina căldurii excesive și a lipsei de apă.
 
De aceea, Peta împreună cu Eduxanima  lansează un apel către toți proprietarii de animale ca, în perioada temperaturilor caniculare, să adăpostească în casă animalele, precum câinii, să protejeze animalele care trăiesc afară – cum ar fi oile, caii, măgarii, bovinele – împotriva soarelui arzător și să asigure apă suficientă pentru toate animalele. 

 

„Este esențial să ajutăm în această perioadă animalele fără stăpân care, în marea lor majoritate, nu au acces la o sursă de apă, alta decât cea oferită de om. Să punem boluri cu apă proaspătă pentru câinii și pisicile de pe stradă. Este un gest simplu, dar extrem de important pentru supraviețuirea și confortul animalelor”, subliniază Carmen Arsene, președinte al organizației Eduxanima.
 

 
Recomandările specialiștilor pe timp de caniculă
  • Acces la apă de băut pentru câini și pisici: Pentru pisicile și câinii ce viețuiesc în spații urbane este esențial ca în timpul verii să aibă la dispoziție posibilități de a bea apă. Se recomandă ca oamenii să pună în fața casei vase cu apă stabile, care nu se răstoarnă uşor și pe care să le umple dimineața și seara. Castroanele trebuie așezate în așa fel încât să nu blocheze accesul la garaje, pivnițe sau alte drumuri – evitându-se astfel potenţiale probleme cu vecinii. Aceste boluri de băut sunt importante pentru supraviețuirea animalelor fără adăpost!
  • Adăpostiți câinii în casă: în perioadele toride este recomandabil ca animalele, cum ar fi câinii, să fie adăpostite în casă.
  • Protecția împotriva soarelui: Chiar și pentru pisicile care trăiesc afară este esențial să aibă parte de suficientă protecție împotriva soarelui arzător. Locuri de refugiu cum ar fi cutii de carton sau cotețe de mici dimensiuni pot fi de ajutor și pot salva vieți. Animalele mici, precum iepurii de casă, sunt deosebit de sensibile la cădură și pot fi afectate rapid de o insolație care să le pună viața în pericol; nu trebuie expuse niciodată direct sub razele soarelui arzător. Și pentru animalele de pe pășune, un adăpost umbros și bine aerisit este vital. În felul acesta, măgarii, oile, bovinele și caii sunt protejați împotriva radiației solare. Dacă dispuneți de un grajd spațios și răcoros, în zilele cu arșiță este indicat să lăsați animalele acolo cel puțin la orele amiezii.
  • Necesarul de apă: În special vara, când e zăpușeală chiar și în propria locuință, pisicile trebuie să primească suficientă hrană umedă și să aibă permanent acces la apă proaspătă. Și animalele precum câinii și iepurii de casă au nevoie de o cantitate crescută de apă în zilele fierbinți. Animalele de pe pășune precum măgarii, oile, bovinele și caii beau de regulă multă apă. În zilele toride de vară, necesarul de apă pentru o singură oaie, de pildă, poate crește până la 10 litri, iar pentru bovine şi 100 litri.
  • Nu lăsați animalele în mașină: În zilele toride, câinii și alte animale nu trebuie în niciun caz lăsate închise în mașină. Cine vede un câine închis în mașină trebuie să sune imediat la poliție!
  • Nu abandonați animalele: Spre deosebire de animalele sălbatice, câinii și pisicile care trăiesc în apartamente, gospodării sau pe stradă, fiind animale domestice, depind de ajutorul omului pentru a supraviețui.Pericol de moarte – să recunoaștem primele simptome ale insolației


Semnele supraîncălzirii la câine sunt nervozitatea, gâfâitul puternic și apatia. Alte simptome care indică faptul că animalul a suferit un atac din cauza insolației și se află în pericol de moarte acut sunt gâfâitul excesiv, mersul împleticit, limba de culoare închisă sau privirea sticloasă și vărsături. Câinele supraîncălzit trebuie adus imediat la umbră și să i se dea apă rece de băut, iar corpul lui sa fie răcit cu apă la o temperatură confortabilă la mână – este imperativ, să nu fie extrem de rece. Apoi câinele trebuie transportat imediat la veterinar.
 
 
 
Citește și
Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale în perioadele caniculare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii