Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peisaj impresionant! Lacul Techirghiol, colorat în roz. Cum explică specialiștii fenomenul (VIDEO)

ro

25 Jun, 2022 09:02 5049 Marime text
Alge lacul Techirghiol. Foto: Facebook/Adrian BilbăLacul Techirghiol, vestit în toată lumea pentru nămolul și apa atât de benefice pentru sănătate a căpătat în ultima vreme o culoare roz. 

Fenomenul nu este unul nou, este întâlnit frecvent și are o explicație științifică. 

Culoarea este dată de bacteriile sulfuroase care acoperă părțile expuse la lumină ale algelor. 

„Paradoxal cum unii își fac probleme tocmai când lacul #Techirghiol este mai prolific ca niciodată în ultimii ani în producția nămolului. Mirosul specific de ouă stricate îl reprezintă hidrogenul sulfurat. Prin urmare, cu cât mai pregnant mirosul, cu cât producția de nămol este mai mai multă și mai bună calitativ“ - a precizat pe pagina sa de facebook, deputatul Bogdan Bola. 


Fenomenul a fost explicat și în lucrarea „Biodinamica Lacului Techirghiol” (1965) a lui Ion Tuculescu. 

„Bacteriile sulfuroase se aștern ca un praf roz pe părțile bine expuse la lumină. Aici cresc în biomasa de milioane pana la zeci de milioane pe cm cub mai multe specii din genul Cromatium, precum și Rhabdocromatium roseum bacterii sulfuroase autotrofe fotosintetice. În aceste îngrămădiri apa devine de regula roz violacee. Este biotopul apa roz, unul dintre biotopii foarte productivi în masa vie a lacului. Paradoxal cum unii își fac probleme tocmai când lacul este mai prolific ca niciodată în ultimii ani în producția nămolului. Mirosul specific de ouă stricate, este hidrogenul sulfurat. Cu atât mai pregnant cu cât producția de nămol este mai puternica“ - se arată în volumul citat de Ionel Gherase. 



Sursa foto+video: facebook/Adrian Bîlbă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii