Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:52 25 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe 27 mai 1984 a fost resfințită Biserica Neagră din Brașov. Ce evenimente au mai avut loc în istorie

ro

27 May, 2022 13:05 564 Marime text
Biserica Neagră. Foto: facebook/Biserica NeagrăPe 27 mai 1984 a fost resfințită Biserica Neagră din Brașov, în urma lucrărilor de restaurare începute în anul 1970.

1199: Ioan este încoronat rege al Angliei.

1600: Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești și al Ardealului și a toată Țara Moldovei", realizând prima unire politică a celor trei țări române.

1703: Țarul Petru cel Mare a fondat orașul Sankt Petersburg.

1799: Războiul celei de a Doua Coaliții: forțele austriece îi înfrâng pe francezi la Winterthur, Elveția.

1860: În cadrul Expediției celor O Mie, Giuseppe Garibaldi și Cămășile Roșii au început asaltul asupra orașului Palermo.

1867: Franz Joseph I, împăratul Austriei (1848-1916), s-a încoronat și rege al Ungariei (1867-1916) și a aprobat Legea privind încorporarea Transilvaniei la Ungaria.

1879: Membrii Academiei au fost primiți la Palatul Cotroceni de către domnitorul Carol I. Drept recunoștință pentru sprijinirea culturii (din inițiativa și pe cheltuiala sa, Academia Română a început publicarea lucrării lui Hașdeu „Etymologicum Magnum Romaniae"), suveranul a fost ales președinte de onoare al Academiei Române.

1883: Alexandru al III-lea este încoronat țar al Rusiei.

1905: Războiul Ruso-Japonez: Începe Bătălia din Strâmtoarea Tsushima.

1922: La Chișinău, Regatul României, s-a desfășurat ședința festivă de constituire a secției regionale a Societății Române de Geografie.

1930: La New York, se deschide publicului Clădirea Chrysler înaltă de 319 metri, cea mai înaltă structură creată de om la acea vreme.

1933: The Walt Disney Company lansează desenul animat "Three Little Pigs" cu hit-ul său, "Who's Afraid of the Big Bad Wolf?"

1936: Nava de pasageri Queen Mary a plecat în primul ei voiaj, spre Franța.

1937: A fost inaugurat Podul Golden Gate, la acea vreme fiind podul suspendat cu cea mai mare distanță între stâlpii de susținere din lume.

1938: Conducătorul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, este condamnat la 10 ani de muncă silnică. El nu va mai părăsi practic niciodată inchisoarea.

1940: Al Doilea Război Mondial: Gruparea de trupe aliate, izolate de ofensiva germană, a desfășurat operații de retragere și evacuare, prin portul Dunkerque.

1940: Acord economic româno–german (Olwaffen Pakt, „pactul petrolului”), care adâncește dependența față de Germania Nazistă a economiei naționale. România renunță astfel la declarația de neutralitate din 7 septembrie 1939.

1940: În masacrul de la Le Paradis, din nordul Franței, 97 de prizonieri de război britanici sunt executați de germani.

1941: Al Doilea Război Mondial: Vasul german Bismarck este scufundat în Atlanticul de Nord cu 2.300 de oameni la bord.

1942: În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, rezistența cehă din Praga ocupată de naziști l-a asasinat (Operațiunea Anthropoid) pe Reinhard Heydrich, șeful RSHA și Protectorul Boemiei și Moraviei.

1946: Guvernele SUA și Marii Britanii au adresat o notă guvernului român, semnată de reprezentanții lor la București, Burton Y Berry, respectiv Adrian Holman, în care se protestează împotriva încălcării democrației. Cele doua guverne atrag atenția asupra abuzurilor, a încălcării libertaților și frecvenței violenței și sunt nemulțumite de nepromulgarea legii electorale și de restrângerea libertății de exprimare.

1948: Printr-un decret al guvernului Petru Groza, bunurile fostei case regale treceau în proprietatea statului.

1963: Bob Dylan lansează albumul The Freewheelin' Bob Dylan.

1970: O expediție britanică a excaladat pentru prima dată partea sudică a vârfului Annapurna I (8.091 m.), unul dintre vârfurile masivului Annapurna din Himalaya, la 20 de ani după prima ascensiune a vârfului de către o expediței franceză.

1974: Valéry Giscard d'Estaing devine președinte al Franței; Jacques Chirac prim-ministru.

1975: La Dibbles Bridge, în Yorkshire-ul de Nord, un autocar se răstoarnă și cade într-un râu, iar în urma acestui accident, 32 de oameni și-au pierdut viața.

1984: Inaugurarea oficială a Canalului Dunăre-Marea Neagră, considerat al treilea canal de navigație, ca importantă, după Suez și Canalul Panama; lucrările de construcție au început în 1973.

1984: A fost resfințită Biserica Neagră din Brașov, în urma lucrărilor de restaurare începute în anul 1970.

1994: Rusia: Revine în țară, după un exil de 20 de ani, Aleksandr Soljenițîn, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, pe anul 1970.

1995: A fost constituită Academia de Poliție „Ștefan cel Mare" a Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova.

1995: La Culpeper, Virginia, actorul american Christopher Reeve este paralizat de la gât în jos după ce a căzut de pe cal la un concurs de echitație.

1996: Primul Război Cecen: Președintele rus Boris Elțin se întâlnește pentru prima dată cu rebelii ceceni și negociază o încetare a focului.

1997: Semnarea de către NATO și Rusia a Actului fondator al relațiilor bilaterale, deschizându-se calea extinderii NATO.

1999: Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie de la Haga, Olanda acuză pe Slobodan Milošević de crime de război și crime împotriva umanității comise în Kosovo.

2004: NASA a anunțat descoperirea unei noi planete, cea mai tânără dintre cele identificate până în prezent, având mai puțin de un milion de ani.

2004: Orașele Sibiu și Luxemburg au fost desemnate drept „capitale europene ale culturii" pentru anul 2007, de către miniștrii pentru educație, tineret și cultură din cele 25 de state membre UE întruniți la Bruxelles.

2019: Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman

Calendarul creștin ortodox
Sf. Mc. Iuliu Veteranul
Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardei
Sf. Mărturisitor Ioan Rusul

Sărbători


Ziua conştientizării arsurilor solare

Pentru a contribui la reducerea ratelor ridicate de cancer de piele din cauza expunerii excesive la razele ultraviolete, Consiliul naţional pentru prevenirea cancerului de piele din Statele Unite a desemnat ziua de vineri de dinaintea Memorial Day drept #DontFryDay în scopul conştientizării problemelor de siguranţă privind expunerea la soare. În 2022, această zi este marcată pe 27 mai.

Consiliul naţional pentru prevenirea cancerului de piele încurajează pe toată lumea, inclusiv organizaţii non-profit, guverne locale, statale şi federale, profesionişti din domeniul sănătăţii publice şi din cel al educaţiei să promoveze importanţa prevenirii cancerului de piele şi adoptarea unui comportament profilactic.

Ziua loţiunii de plajă

Ziua loţiunii de plajă (#SunscreenDay) îşi propune să crească gradul de conştientizare asupra efectelor nocive ale soarelui (arsuri dureroase, riduri sau chiar cancer de piele), precum şi asupra importanţei protecţiei solare.

Ziua peştelui pane cu cartofi prăjiţi

Un preparat tipic britanic, peştele pane cu cartofi prăjiţi, este celebrat pe 27 mai.

Ziua benzii adezive

Ziua de 27 mai este de asemenea dedicată uneia dintre cele mai utile invenţii din toate timpurile: banda adezivă. Folosită pentru a lipi diverse lucruri cum ar fi plicuri de scrisori sau bucăţi rupte de hârtie, dar şi la ambalarea cadourilor, banda adezivă este nelipsită de pe orice birou.

Cunoscută şi sub denumirea de ''scotch'', banda adezivă a fost inventată de Richard Gurley Drew (1899-1980) în anii 1930. Iniţial, scopul invenţiei era de a sigila ambalajele din celofan vândute în magazinele alimentare şi brutării.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii