Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:49 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru constănţeni de renume, la ceas aniversar

ro

16 Mar, 2013 00:00 4858 Marime text
Patru constănţeni cunoscuţi îşi serbează, astăzi, ziua de naştere: Olga Duţu, fost inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Şerban Berescu, director în cadrul Autorităţii Navale Române, Vasile Hermeneanu, comandantul Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti din Constanţa, şi Alexandru Mezei, directorul Căpităniei Zonale Constanţa.

Olga Duţu, fostul inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa şi, de asemenea, fost prorector al Universităţii Spiru Haret din Constanţa, împlineşte astăzi 75 de ani. Cunoscut dascăl constănţean, Olga Duţu a semnat numeroase volume, printre care se numără „Exerciţii ortografice pentru admiterea în liceu”, „Note de lectură” şi „Zâmbete în versuri”.

Şerban Berescu s-a născut pe 16 martie 1950. A absolvit Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, iar în 1990 a devenit comandant de cursă lungă. Şase ani mai târziu, Berescu a obţinut diploma de ofiţer Port State Control la Universitatea din Cardiff, Marea Britanie. Este expert tehnic maritim, investigator accidente navale, examinator personal navigant, pilot maritim de port şi radă, auditor IMO, manager sistem de mediu, evaluator al politicii şi programelor de mediu şi auditor/evaluator în conformitate cu standardele internaţionale.

Generalul Vasile Hermeneanu, comandantul Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti din Constanţa, s-a născut pe 16 martie 1956, în comuna Topolog, judeţul Tulcea. A absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi Nicolae Bălcescu (Sibiu, promoţia 1978), Facultatea de Arme Întrunite, Academia de Înalte Studii Militare, Bucureşti, promoţia 1988, precum şi cursuri postuniversitare de perfecţionare la Universitatea Naţională de Apărare Carol I. Din 2008 este doctor în ştiinţe militare.
A îndeplinit funcţii de specialitate şi de comandă în mai multe unităţi. Vasile Hermeneanu a fost decorat, în 2002, cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, iar în 2007 a primit Emblema de Onoare a Armatei Române. De asemenea, în 2008, lui Hermeneanu i-a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre.
În decembrie 2009, a fost avansat la gradul de general de brigadă cu o stea printr-un decret semnat de preşedintele Traian Băsescu.
Vasile Hermeneanu este comandantul Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti din Constanţa de la 1 octombrie 2009.

Alexandru Mezei, directorul Căpităniei Zonale Constanţa, s-a născut pe 16 martie 1959. Mezei a absolvit, în 1982, Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Navigaţie, iar în 1998 a terminat un master în „Optimizarea Transporturilor Navale” - Academia Navală.
În perioada 2000-2004, el a urmat cursurile Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Universităţii de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea”.
Timp de cinci ani (1982-1987), Alexandru Mezei a navigat ca ofiţer III pe nave RO/RO, cargouri şi mineraliere, la CNM Navrom SA Constanţa.
Totodată, el deţinut funcţiile de ofiţer II şi, ulterior, de căpitan, la CNM Romline SA, navigând pe RO-RO-uri şi containere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii