Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:22 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pasagerii submersibilului dispărut în apropierea epavei Titanicului au murit. Anunțul companiei ce a organizat expediația

ro

23 Jun, 2023 09:19 1394 Marime text
Sursa foto: Facebook/OceanGate ExpeditionsCei cinci pasageri ai submersibilului dispărut în apropierea epavei Titanicului sunt consideraţi morţi, a anunţat joi compania OceanGate, organizatoare expediţiei, potrivit AFP citat de Agerpres.ro

"Apreciem în prezent că patronul nostru Stockton Rush, Shahzada Dawood şi fiul său, Suleman, Hamish Harding şi Paul -Henri Nargeolet sunt din nefericire morţi", a indicat compania într-un comunicat.


Paza de Coastă a SUA a declarat că, potrivit rămăşiţelor găsite, submersibilul a suferit o "implozie catastrofală".

Tot Paza de Coastă americană anunţase anterior pe Twitter că un "câmp de resturi" a fost localizat "în zona de căutare de către un ROV (vehicul operat de la distanţă) lângă Titanic", faimosul pachebot de croazieră care s-a scufundat în urmă cu 111 ani în largul SUA şi Canadei.

Salvatorii estimaseră joi că la 11:08 GMT pasagerii ar putea rămâne fără oxigen la bordul Titan, un mic explorator de adâncime al companiei private americane OceanGate Expeditions. Dispărut de duminică, aparatul avea o autonomie teoretică de scufundare de 96 de ore.

Submersibilul Titan, cu o lungime de aproximativ 6,5 metri, s-a scufundat duminică şi era aşteptat să reapară la suprafaţă peste şapte ore, dar contactul s-a pierdut la mai puţin de două ore de la plecare. Marţi la prânz, Garda de Coastă a SUA a avertizat că mai erau "aproximativ 40 de ore de aer respirabil" la bord.

De la începutul cercetării, au fost dezvăluite informaţii despre posibile neglijenţe tehnice ale dispozitivului de turism subacvatic. O plângere din 2018 consultată de AFP spune că un fost director al companiei, David Lochridge, a fost concediat după ce a ridicat îndoieli serioase cu privire la siguranţa submersibilului.Potrivit acestui fost director al operaţiunilor maritime, un hublou din partea din faţă era proiectat să reziste la presiunea experimentată la 1.300 de metri adâncime şi nu la cea de la 4.000 de metri.

Patronul OceanGate, americanul Stockton Rush, se afla la bord alături de un bogat om de afaceri britanic, Hamish Harding (58 de ani), fostul scafandru şi soldat al marinei, de francezul Paul-Henri Nargeolet (77 de ani) - supranumit "Mr. Titanic' - şi de magnatul pakistanez Shahzada Dawood (48), însoţit de fiul său Suleman (19), ambii având şi naţionalitate britanică.

Preţul unui loc a fost de 250.000 de dolari. 

Agerpres.ro 

Citește și: 

Un submarin care ducea turiști să vadă epava Titanicului a dispărut. Cine se afla la bord
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii