Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:19 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Parlamentul trebuie să abroge legea din 2008“ Un deputat de Galaţi face o propunere legislativă pentru Portul Constanţa

ro

26 May, 2015 00:00 2187 Marime text


Pe 16 octombrie 2014, judecătorii Curţii Constituţionale admiteau o excepţie de neconstituţionalitate a Legii 216/2008, prin care un pachet de 20% dintre acţiunile deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC) a fost transferat, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa.

De precizat că CCR a fost sesizată, în această problemă, de Avocatul Poporului. Acesta din urmă explică faptul că „Legea nr. 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al municipiului Constanţa, contravine dispoziţiilor art. 136 alin. (1) şi alin. (2) şi art. 121 alin. (2) din Constituţie“. Instituţia menţiona că, potrivit prevederilor constituţionale, „o autoritate publică locală, cum este, în speţă, Consiliul Local al municipiului Constanţa, nu poate fi titular al unui drept recurgând din raporturile cu alte persoane juridice, titulare ale unor astfel de drepturi putând fi doar unităţile administrativ-teritoriale“. Totodată, susţine Avocatul Poporului, „Consiliul Local al municipiului Constanţa - autoritate deliberativă - nu are patrimoniu propriu, nefiind, astfel, în măsură a fi titularul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. „Singurele în măsură a fi titulare ale dreptului de proprietate asupra pachetului de 20% dintre acţiunile deţinute în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA nu pot fi decât statul sau unitatea administrativ-teritorială, în speţă, municipiul Constanţa“, adăuga Avocatul Poporului.

Chiar dacă CCR a constatat încă de acum aproape opt luni neconstituţionalitatea Legii 216/2008, prin care un pachet de 20% din acţiunile deţinute de stat la CN APMC a fost transferat, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la CLM Constanţa, nici până la acest moment acţiunile nu au revenit la minister.

Mai nou însă, un deputat liberal intenţionează să iniţieze o propunere legislativă care să abroge Legea din 2008. Este vorba despre deputatul PNL Mircea Toader, care a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că „este nevoie de o lege care să invalideze legea din 2008“. „Chiar dacă legea din 2008 a fost declarată de CCR neconstituţională și chiar dacă acesta nu produce efecte, Parlamentul trebuie să abroge legea din 2008“, a explicat Mircea Toader. Deputatul de Galaţi a precizat că va iniţia această propunere legislativă după ce va discuta cu grupul PNL din Camera Deputaţilor.

Se pare însă că propunerea legislativă a lui Mircea Toader nu se bucură de susţinerea deputaţilor de Constanţa, unii dintre aceştia declarând că ea trebuie să suporte o serie de modificări şi abia ulterior depusă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii