Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:29 13 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ordin european de anchetă emis de autoritățile din Italia Percheziții la suspecți de fraude informatice şi spălare de bani (galerie foto)

ro

07 Jul, 2020 12:22 547 Marime text
  • În perioada iunie 2018 - aprilie 2019, 13 persoane au constituit un grup infracțional organizat, pe raza orașului Genova. 
  • Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 1.6 milioane de euro. 
La data de 07.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, Biroul Teritorial Vâlcea și Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Vâlcea și SCCO Bistrița-Năsăud au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza județelor Vâlcea și Bistrița Năsăud, în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile din Italia, într-o cauză ce vizează destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică și spălare de bani.

De asemenea, concomitent, în Italia, au fost efectuate 12 percheziții în urma cărora 8 persoane au fost arestate preventiv.

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada iunie 2018 - aprilie 2019, 13 persoane au constituit un grup infracțional organizat, pe raza orașului Genova.

Membrii acestuia au efectuat operațiuni de deschidere de conturi bancare pe numele unor persoane nevoiașe, care, în schimbul unor sume de bani, au pus la dispoziție respectivele conturi, prin intermediul cărora gruparea efectua operațiuni de transfer de sume de bani provenite din săvârșirea unor infracțiuni de fraude on line prin intermediul mai multor platforme, pe care postau diferite oferte false.

Astfel, membrii grupării au reușit să creeze un adevărat circuit financiar prin care transferau banii din conturile persoanelor vătămate, în conturile așa numiților “money mules”, pentru ca mai apoi sumele să fie retrase și împărțite între membrii grupului infracțional care le aduceau într-un final pe teritoriul României.

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 1.6 milioane de euro.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sumele de 42.100 de lei, 8.200 de euro, 50 de grame de aur, 32 de telefoane mobile, 6 laptopuri, 8 tablete, 2 harduri externe, un card microSD, o colecție numismatică și mai multe documente.

În cadrul acțiunii au fost puse în aplicare 4 mandate europene de arestare și au fost instituite măsuri asiguratorii asupra sumelor de bani și asupra a 2 autoturisme și 2 imobile.

La perchezițiile efectuate ca urmare a unor activități investigative desfășurate începând cu luna ianuarie 2020 au participat și polițiști din cadrul Polizia Postale Genova.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Vâlcea și IJJ Bistrița-Năsăud.

Se precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Sursa foto: Poliția Română- DIICOT 

Ti-a placut articolul?

Comentarii