Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:42 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oraselul copiilor, cu vin fiert si tuica. Lipsesc manelele

ro

10 Dec, 2008 22:43 3975 Marime text

DECUPAJ_oraselul_copiilor_37.jpgParcul de distracţii păstrează aceeaşi atmosferă kitchoasă din anii trecuţi

„Uite, mami! Ce frumos e! Spectacole, dansuri...", şi-i arată, prin geamul aburit al autobuzului, cum e dincolo de bradul de-un cot, cu beculeţe multicolore. De mână cu mămica, băieţelul, ce de-abia a lăsat suzeta din gură, a venit în Orăşel. În parcul de distracţii cu pretenţii europene şi servicii de mâna a doua. Dar el nu ştie asta, e prea mic să înţeleagă.

Fie frigul cât de aprig o fi, seara îi surprinde pe adolescenţii ieşiţi la agăţat, pe aleile murdare ale parcului, sau pe părinţii rătăciţi, care nu mai au pe unde să-şi distreze micuţii, în anticul Orăşel. Cei mari nu zâmbesc. Trebuie să fie mult prea atenţi la buzunare, de teamă ca nu cumva vreun ţigănuş din zecile care-şi fac veacul „la maşinuţe" să nu le şterpelească telefonul. Tărâmul magic, pe care se reunesc feţi-frumoşi şi prinţese sensibile care-şi aşteaptă alesul într-un palat împodobit cu pietre preţioase, nu se regăseşte aici. Lumea poveştilor care te îmbie la visare nu-i în Orăşelul Copiilor. Realitatea constă într-un brăduţ de câţiva metri, pe deasupra artificial, a cărui fălnicie trece neobservată din cauza maşinii de pompieri. Urmează o scenă pe care câţiva tineri de la Teatrul de păpuşi, ce-şi fac carieră în aer liber, încercă să smulgă un zâmbet de la cei mici. Culmea, în faţa scenei sunt adunaţi mai mult puşti oacheşi, ce se amuză pe seama tinerilor costumaţi în personaje de desen animat. „Ai văzut, mă, ce are ăsta în picioare", şi arată spre tânărul ce-şi face, pur şi simplu, meseria. Un râs sacadat şi o flegmă dezgustă audienţa. Pe scenă, poveştile continuă.

Moşu'-i bătrânel şi falit

Pentru cei care vor, totuşi, senzaţii tari, cele pe care le-au simţit şi anul trecut, în acelaşi orăşel sărăcăcios, un vin fiert sau o ţuică sunt numai binevenite. Pentru că, pe tărâmul „magic" al copiilor, nu-i dugheană unde să nu se comercializeze vin fiert. Şi seminţe. Cum îi place românului. „Îmi faceţi poze. Unde apar?", spune o femeie trecută de anii tinereţii, care-i veselă că-i apare în poză dugheana în care vinde băuturi alcoolice. Şi nu-i contra cost. Mai departe, un client, zăpăcit de oferta comercianţilor, e nedumerit. Nu ştie ce să aleagă. Vată de zahăr cu aromă de căpşuni sau vin fiert „ca la mama acasă", iar din geam îi zâmbeşte un Moş Crăciun. Cel real e posomorât. Doar la vederea vreunui copil, un zâmbet larg i se iveşte de sub mustaţă. E rost de bani. O dată cu boomul tehnologic, toată lumea are cameră digitală şi nu mai dă zece lei pe o poză cu Moşul care-şi petrece serile într-o sanie de tablă de când hău'. „Şapte-opt pe zi. Nu prea mai merge treaba". Îl mai salvează cei mici, care-şi trag de mâneci, entuziaşti, părinţii. Alături de el, un tânăr se umflă în pene atunci când observă că i se fac poze în timp ce trage cu „arma din dotare" în... animăluţe din pluş. Altele sunt orientările în zilele noastre.

oraselul_copiilor_34.jpgEpava orăşelului - balerina Calypso

Una dintre atracţiile parcului de distracţii rămâne chiar şi acum Calypso. Veşnica balerină care a învârtit generaţii întregi. Cei care sunt mai non-convenţionali dau o tură cu balerina pentru utilajele de agrement ce te fac să vomezi după copac, imediat ce-ai coborât. Sunt maşinăriile care-i dau pe spate pe adolescenţii care îşi fac veacul pe aleile mizere ale orăşelului. Pe unii, la propriu, pentru că, după ce se dau în roata imensă, care îi învârte de văd stele verzi, chiar simt că li se bâţâie picioarele. Cei mici se mulţumesc cu maşinuţele care iau forma animăluţelor şi-i ridică în sus, spre deliciul lor. Iar cei care se dau boşii orăşelului, se întâlnesc la „The King", la locul de dat cu pumnul. Iar adolescentele îndrăgostite lulea de forţoşii ce se întrec la The King le fac ochi dulci.

Clovnul serii


Comercianţii care şi-au deschis o mică afacere în preajma statuii Libertăţii sunt atenţi cu fiecare client. Aşa că, la vânzare, au pus tot soiul de produse: de la hamburgeri la baghete cu usturoi şi gogoşi cu dulceaţă, vată de zahăr şi popcorn. Cert e că nimeni nu are cum să plece cu mâna goală. Jucărioarele chinezeşti, pe care probabil inspectorii de la Protecţia Consumatorului le-ar scoate de la vânzare, se găsesc peste tot. Timp şi încredere să ai. Iar în cazul în care vrei să-ţi bagi copilul în sperieţi, fără să-l ameninţi că vine „bau-bau", cumperi o mască de vrăjitoare şi treaba-i terminată. Chiar şi clovnii au trecere. Şi dacă vrei să faci senzaţie şi să ieşi în evidenţă în ochii adolescentelor, îţi iei o perucă în culori ţipătoare şi succesul e garantat. Pe scurt, orăşelul copiilor păstrează aceeaşi atmosferă de bâlci. Lipsesc manelele, spre nenorocirea majorităţii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii