Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:01 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ONG Mare Nostrum Parteneriat pentru dezvoltarea durabilă a zonei Vadu din județul Constanța

ro

09 Apr, 2022 15:22 1507 Marime text
Plaja Vadu Sursa foto Facebook/ ONG Mare Nostrum
  • Proiectul #VADUrabil continuă și în acest an, cu povești și informații inedite despre unicitatea acestei zone.
  • Poiectul VADUrabil furnizează o serie de răspunsuri şi soluţii, astfel încât comunitatea locală să înceapă să înţeleagă întreg procesul şi să asigure dezvoltarea durabilă a regiunii, bucurându-se în acelaşi timp de frumuseţea ei.

Satul Vadu, alături de Corbu, este unul din punctele de intrare pe grindul Chituc, o rezervaţie ştiinţifică mixtă, ce se întinde pe o suprafaţă de 2300 ha şi face parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Vadu a devenit o destinaţie turistică preferată de către iubitorii de camping, iar numărul acestora creşte de la an la an. Mai mult decat atât, pandemia COVID19 a determinat tot mai multe persoane să îşi revizuiască destinaţiile de vacanţă şi să opteze pentru locuri izolate. Însă acest lucru îşi pune amprenta pe plajele, dar şi biodiversitatea zonei.

Prin urmare, proiectul VADUrabil furnizează o serie de răspunsuri şi soluţii, astfel încât comunitatea locală să înceapă să înţeleagă întreg procesul şi să asigure dezvoltarea durabilă a regiunii, bucurându-se în acelaşi timp de frumuseţea ei.

 

Obiectivele proiectului:

Asigurarea dezvoltării durabile a zonei, în armonie cu mediul, comunitatea şi alţi actori locali
Păstrarea specificului zonei în ceea ce priveşte biodiversitatea şi curăţenia plajei
Conştientizarea turiştilor şi a comunităţii cu privire la importanţa zonei

 

Pentru atingerea obectivelor, se concretizează următoarele activităţi:

Monitorizarea deşeurilor, în zona Vadu, conform metodologiei aprobate de Comisia Europeană. Această activitate are loc cu sprijinul voluntarilor organizaţiei şi ai angajaţilor Black Sea Oil&Gas, dornici să se implice în acţiuni de colectare de date ştiinţifice.

Desfăşurarea unei campanii de conştientizare a turiştilor, pe timpul sezonului estival, atât în online, cât şi direct pe plajă. Pe lângă postările atractive, din grupurile dedicate zonei, voluntarii organizaţiei sunt prezenţi pe plajă, discutând cu turiştii şi împărţind materiale promoţionale.

Realizarea unei strategii/ plan de dezvoltare durabilă, în zona Vadu, împreună cu toţi actorii locali interesaţi (ARBDD, Primăria Corbu, ABADL, Prefectura Constanța, reprezentanți ai altor organizații neguvernamentale, cetățeni, asociații din turism, firme cu activitate în zonă).

Proiectul VADUrabil este susţinut financiar de Black Sea Oil&Gas.


Mai multe detalii despre activitatea ONG Mare Nostrum puteți găsi pe pagina oficială de Facebook.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii