Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:36 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Offshore-uri inchiriaza, pe nimic, terenuri din port

ro

27 Jan, 2009 02:04 6578 Marime text

petromar_poarta_5.jpgFirmele, cu sediul într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale, au obţinut o închiriere extrem de avantajoasă

Cele două societăţi cu sediul în paradisul fiscal Insulele Virgine Britanice tocmai au obţinut un teren în port, prin intermediul firmei SC DG Petrol Bucureşti pe care o administrează în România.

Terenul, în suprafaţă de 457 mp, este situat la rădăcina pasajului de la Poarta 5 şi a fost obţinut prin licitaţie, de către societatea bucureşteană.
Licitaţia s-a desfăşurat săptămâna trecută, pe 22 ianuarie, la sediul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. Din comisia de licitaţie, prezidată de preşedintele de la Domenii Portuare - Adina Baz, au mai făcut parte Sandu Şuhani, Carmen Cucuianu, Luciana Mocanu şi George Moldovan.
La procedură au participat doi ofertanţi: SC DIT Eximco SRL, reprezentată de Mihai Stan, şi câştigătoarea - SC DG Petrol Bucureşti, reprezentată de Răzvan Bucur.

APM_petromar_poarta_5.jpgDIT Eximco - act de prezenţă

CNAPMC a scos la licitaţie mai multe parcele de pe platforma portuară, dar numai parcela cu nr. 26 a prezentat interes, cele două firme fiind singurele care şi-au depus oferta. Preţul de pornire a fost de 1,3 lei/mp/lună, care a fost oferit, conform procedurii, de ambii participanţi. Următorul preţ licitat, de 1,430 lei/mp/lună, a fost oferit doar de reprezentantul DG Petrol SRL, care astfel a şi câştigat licitaţia. Spre deosebire de alte dăţi, procedura a durat foarte puţin din cauza faptului că terenul a fost adjudecat rapid, având în vedere faptul că SC DIT Eximco nu a făcut nicio contraofertă. Practic, reprezentantul SC DIT Eximco SRL a făcut doar act de prezenţă, fapt ce a permis firmei DG Petrol să obţină închirierea terenului la un preţ foarte mic. Aşadar, având în vedere preţul la care a fost atribuit, de 1,430 lei/mp/lună, SC DG Petrol şi-a adjudecat un teren cu o suprafaţă nici prea mică, dar nici mare, de 457 mp, într-o zonă bunicică, în schimbul chiriei modice de 653,51 lei fără TVA, mai exact pentru aproximativ 7,8 milioane de lei vechi cu TVA. Conform procedurii, contractul de închiriere se semnează în maximum cinci zile de la licitaţie, pentru o perioadă de maximum cinci ani, cu posibilitate de prelungire.
Firma care a pierdut terenul, SC DIT Eximco SRL, este administrată de Dan Igniska, acesta regăsindu-se şi printre asociaţi, cu 60% părţi sociale, alături de Florina Igniska - 5% şi de Elena Bulgaru, cetăţean german, care deţine 35% din firmă. Societatea are ca obiect de activitate intermedieri în comerţul cu combustibili, minerale şi produse chimice pentru industrie.

Câştigătoarea, controlată de offshore-uri


Câştigătoarea, SC DG Petrol SRL, cu sediul în Sectorul 1 al municipiului Bucureşti, îl are ca administrator pe Ionescu Niculae.


Firma, care are ca obiect de activitate transporturi pe căi navigabile interioare, a contribuit, în 2008, la constituirea stocurilor minime pentru produse petroliere, alături de alte şase companii din domeniu. Societatea, care derulează de mai multă vreme afaceri pe platforma portuară din Constanţa, nu are asociaţi persoane fizice, ci persoane juridice. Astfel, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, firma este deţinută de două offshore-uri, cu sediul în paradisul fiscal Insulele Virgine Britanice. Abilo LTD, cu sediul în Tortola - cea mai mare dintre insulele arhipelagului, este majoritară, cu 90% din părţi sociale, în timp ce Real Oil Development Inc, cu sediul pe aceeaşi insulă, deţine doar 10% din SC DG Petrol Bucureşti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii