Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O raza de soare in lumea copiilor bolnavi de cancer

ro

10 Sep, 2003 00:00 1145 Marime text

Proiectul "Onco-Hope 2002", derulat in perioada 12 septembrie 2002 - 12 septembrie 2003, a avut ca obiectiv ameliorarea conditiilor de spitalizare pentru copiii bolnavi de cancer * Noul spatiu creat la etajul IX al Spitalului Clinic Judetean beneficiaza de dotari ultramoderne * Bolile onco-hematologice sunt afectiuni care necesita tratament special

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta a fost ieri, cu incepere de la ora 12.00, gazda unei importante festivitati, care a punctat finalizarea proiectului cu finantare PHARE "Onco-Hope 2002". Demarat pe data de 12 septembrie 2002, acest proiect s-a derulat in cadrul compartimentului de Onco-hematologie pediatrica, amplasat la etajul IX al Spitalului Clinic. Scopul acestui proiect a fost crearea unor conditii speciale pentru aproximativ 160 de copii bolnavi de cancer si hemofilie, care sunt luati in evidenta sectiei. Costul total al proiectului "Onco-Hope 2002" se ridica la 30.864 euro, din care aproximativ 28.000 reprezinta valoarea finantarii acordate de Uniunea Europeana. La festivitatea de ieri au fost prezenti membrii Asociatiei Psihosomatica, initiatorul acestui program, cadre de conducere din cadrul Spitalului Clinic Judetean, in frunte cu directorul Gabriela Dascal, reprezentantii mass-media si numerosi voluntari din cadrul proiectului."Onco-Hope 2002" a avut trei obiective, toate indeplinite, si anume reamenajarea compartimentului de Onco-hematologie pediatrica, dotarea sa potrivit standardelor europene si oferirea de servicii de acompaniere si joc pentru copiii internati aici, aceste din urma servicii fiind sustinute de o numeroasa echipa de voluntari. Potrivit declaratiilor oferite atat de reprezentantii Asociatiei Psihosomatica, cat si de directorul Dascal, inainte de demararea proiectului, aspectul celor doua saloane ale compartimentului era dezolant, atmosfera in care traiau copiii internati aici fiind una de-a dreptul sumbra. O data ce Uniunea Europeana si-a dat acordul in ceea ce priveste finantarea proiectului, timp de aproximativ trei luni s-a derulat prima faza, spatiul fiind reamenajat si dotat. A urmat faza a doua, in cadrul careia, timp de noua luni, o echipa de voluntari a oferit servicii de acompaniere si joc.

Bolile onco-hematologice necesita ingrijire speciala

Necesitatea crearii unui astfel de centru modern deriva din particularitatile bolilor de care acesti copii sufera. Astfel, cei 160 de pacienti luati in evidenta acestui serviciu sufera de cancere cu diverse localizari, leucemii, limfoame etc. si de hemofilie, majoritatea acestor afectiuni fiind transmise genetic. Aceasta din urma maladie reprezinta o rara afectiune a sangelui, manifestata prin dereglarea sistemului de coagulare, si poate determina hemoragii letale, chiar si in urma unor traumatisme banale. Aceste afectiuni, care induc dizabilitati atat fizice, cat si psihice, impun internari frecvente, motiv pentru care micii pacienti ajung sa-si petreaca mai mult timp la spital decat acasa. Astfel, nevoile acestor copii sunt atat de ordin medico-psiho-social, dar si emotional si educational, personalul medical si voluntarii care actioneaza in cadrul sectiei avand obligatia morala sa-i ajute sa treaca peste aceste obstacole si sa nu mai aiba sentimentul de izolare si de excludere din societate. Din toate aceste motive, in ambele saloane ale compartimentului au fost aduse televizoare-video, in timp ce sala de joc este dotata cu mobilier adecvat, jucarii, jocuri si chiar un calculator. Toate acestea nu ar fi fost insa posibile fara existenta unei echipe inimoase formate atat din medici specialisti, cat si din voluntari. Proiectul "Onco-Hope 2002" a fost coordonat de medicul Carmen Grigore, asistat de coordonatorul voluntarilor, psihologul Stefania Ciudin. In cadrul festivitatii de ieri, cele doua au tinut sa multumeasca tuturor celor care s-au implicat efectiv in acest program, atat civili, cadre medicale, dar si reprezentanti ai administratiei. Potrivit declaratiei medicului Carmen Grigore, desi proiectul "Onco-Hope" s-a incheiat, lupta impotriva maladiilor de care sufera copiii continua. Micii pacienti au de-acum un loc unde sa se simta ca acasa, unde sunt indrumati si sprijiniti de persoane carora cu adevarat le pasa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii