Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:44 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O profesie de excepție. Astăzi marcăm Ziua tipografului

ro

13 Dec, 2019 07:27 1748 Marime text



Astăzi, 13 decembrie este Ziua Tipografului, informează wikipedia.org. 

Și, deşi printul a pierdut mult teren în faţa digitalizării, nimic nu se compară cu mirosul cernelii pe ziarul de dimineaţă.

Reamintim că, pe 13 decembrie 1989, se împlineau 71 de ani de la demonstraţia tipografilor bucureşteni din 1918, moment în care se revendicau măsuri socio-economice, dar care ţineau şi de libertatea presei. În acea zi, în jur de 600 de tipografi din Capitală au sistat activitatea, îndreptându-se către Ministerul Industriei şi Comerţului.

Ajungând în zona Pieţei Teatrului Naţional, ofiţerii şi soldaţii Regimentului de vânători de munte au început să tragă cu focuri de armă în muncitori. Astfel că, pentru hrană şi dreptate, zeci de oameni din rândurile muncitorilor au fost sacrificaţi, ziua de 13 decembrie rămânând un moment de referinţă în istorie. 

Tipografia-(din greacă τυπογραφία — tipografía, cuvânt compus din „τύπος” — tipos, lovitură, amprentă, figură, și „γραφή” — grafi, grafie) reprezintă arta și tehnica tipăritului, a formei și aranjării literelor pe un document scris. În teoria mediilor se referă la scrisul tipărit, în contrast cu scrisul de mână, scrisul electronic sau textele neliterare.

Deseori termenul se referă și la hârtia folosită și coperțile lucrării.

Astăzi se referă cu precădere la procesul creativ care se aplică la literele individuale, scris, imagini, linii, suprafețe, dar și interspații, margini, punerea în pagină (în engleză layout) și alte elemente grafice ale tipăriturilor și mediilor electronice. Totuși, designul propriu-zis (concepția și proiectarea) al fonturilor (seturilor de caractere) și literelor individuale nu e considerat parte a termenului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii