Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O poezie care nu se citeşte, se plânge - „Dincolo dincoace de poezie" Ştefania Mincu, despre Marin Mincu - „A fost întotdeauna fidel opiniilor sale" (galerie foto)

ro

19 Nov, 2012 03:41 4506 Marime text
lansare_mincu.jpgŞtefania Mincu a lansat la Constanţa, sâmbătă după amiază, la Biblioteca Judeţeană I. N. Roman, patru volume: „Polemos", „Dulce vorbi în somn", semnate de regretatul Marin Mincu, şi „Starea poeziei III" şi „Dincolo dincoace de poezie" (poeme), volume ce poartă semnătura Ştefaniei Plopeanu, pseudonimul literar al Ştefaniei Mincu.

Despre cel care a fost scriitorul, profesorul, criticul, teoreticianul literar Marin Mincu, Ştefania Mincu a vorbit cu emoţie, îndrăznesc să spun cu dor: „Era considerat de multă lume, uneori pe nedrept, un spirit incomod. În polemicile sale a fost întotdeauna fidel opiniilor sale şi mai ales principiilor critice pe care şi le-a fixat. Niciodată nu a atacat din proprie iniţiativă vreun scriitor. Nu-mi amintesc să fi existat vreo altă poziţie decât aceea de a răspunde vreunei provocări". Marin Mincu a ezitat o perioadă, potrivit celor spuse de soţia sa, Ştefania Mincu, să-şi publice polemicile desfăşurate timp de aproape 40 de ani. Volumul „Polemos" este îngrijit de Ştefania Mincu şi de Bogdan Creţu, un tânăr critic literar originar din Constanţa, dar stabilit în Iaşi, acolo unde predă la Universitatea Al. I. Cuza.

Volumul „Dulce vorbi în somn" conţine poezii inedite semnate de Marin Mincu, poezii pe care nici soţia sa, Ştefania, nu le cunoştea. „Le-am descoperit între manuscrisele sale", a explicat ea. Referitor la acest volum de poezii, Ştefania Mincu a precizat că Marin Mincu a cultivat aici o poetică foarte simplă. „Douămiiştii îl considerau de-al lor pentru discursul voit plat, fără metaforă. Îl socoteau de-al lor pentru simplitatea pe care o abordase".

„Această carte s-a scris singură"

În ceea ce priveşte volumul său, „Dincolo dincoace de poezie", Ştefania Mincu a mărturisit: „Nu am putut să nu o scriu. Această carte s-a scris singură şi în mod neaşteptat. Ea pare să nici nu fie poezie. De aceea nici nu am găsit un titlu mai bun". Ştefania Mincu a dedicat acest volum soţului său: „Lui Marin Mincu, soţul meu, parte din mine, parte din eu...".

În cadrul evenimentului au luat cuvântul şi Corina Apostoleanu de la Biblioteca I. N. Roman şi Alina Vasiliu, jurnalist, lector universitar la Universitatea „Andrei Şaguna" din Constanţa, fost discipol al lui Marin Mincu. „Despre incomodul Marin Mincu... În ultima vreme, după ce a plecat dintre noi (n.r. - Marin Mincu) - pentru că nu pot să spun că a dispărut, el nu a dispărut -, oamenii mari s-au împăcat cu Marin Mincu şi i-au înţeles adevărata dimensiune. Cei mici, însă, îi păstrează o ranchiună şi dincolo de moarte".

Evenimentul de sâmbătă a vibrat sub povestea lui Marin Mincu, sub personalitatea acestuia, sub spiritul său. Într-un fel sau altul, toţi sau aproape toţi cei prezenţi în cadrul lansării au fost influenţaţi de Marin Mincu, au fost educaţi, învăţaţi, intrigaţi de el. Chiar şi plecat dintre noi, continuă să fie subiectul atâtor dezbateri, atâtor divergenţe de opinie, al atâtor regăsiri pe drumul cuvintelor.

În prima dintre poeziile din volumul pe care l-a semnat, Ştefania Mincu scrie:

„Acolo unde se transformă-n urlet

Acolo unde se transformă-n urlet...

Nu se citeşte, ci se plânge"

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii