Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:55 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Nu cred ca vom reusi sa ecologizam gropile de gunoi pana la 16 iulie 2009"

ro

20 May, 2009 13:44 1274 Marime text

gunoi.jpgEste opinia Comisarului Şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu care consideră că această operaţiune este una greu de realizat

„Din punctul meu de vedere este imposibil ca toate cele peste 7.000 de gropi de gunoi şi alte peste 130 de depozite pentru deşeuri neconforme să fie închise", a spus Ionescu.
Potrivit oficialului, România mai are o şansă în cele nouă luni după expirarea termenului limită de la jumătatea lui iulie. De asemenea acesta a mai completat că după data de  16 iulie, Comisia Europeană va trimite o scrisoare către Ministerul Mediului referitoare la concluziile legate de ecologizarea gropilor de gunoi din România. „Urmează alte maxim trei luni în care autorităţile de la Bucureşti trebuie să dea un răspuns. Abia prin aprilie 2010 Curtea Europeană de Justiţie va da un verdict final în privinţa infrigementului asupra României. Sper, însă, ca măcar în al 12-lea ceas să facem tot posibilul să evităm acest lucru", a apreciat Ionescu. O eventuală renegociere a termenului de 16 iulie este practic imposibilă, în opinia şefului GNM: „Este imposibil de renegociat termenul limită cu Comisia Europeană. Tratatul de aderare are putere de lege în toată Europa. Oricine cere clemenţă ar primi un răspuns deloc confortabil". El a întărit că „anularea unui termen ar însemna renegocierea tratatului, cu alte cuvinte ieşirea României din decorul UE'.
Conform datelor oficiale ale GNM, până la nivelul lunii aprilie au fost închise 1.304 staţii de depozitare a deşeurilor dintr-un total de 7.068, în circa 2.750 de comune.
La ora actuală, există 19 staţii de transfer a deşeurilor conforme, al căror rol este preluarea temporară a gunoaielor înainte de depozitarea finală.
De asemenea, dintr-un total de 139 de depozite de gunoi neconforme, clasa „b", din zona urbană, şi-au sistat activitatea până în prezent un număr de 74, restul urmând să facă acest lucru până la data de 16 iulie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii