Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:08 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nava sub pavilion Barbados, eșuată după furtuna din noiembrie, pleacă din Portul Constanța

ro

08 Dec, 2023 11:50 799 Marime text
Foto: ANRNava MECIT KAPTAN, sub pavilion Barbados, care a eşuat după ce a lovit un dig de protecţie în noaptea furtunii din data de 26 noiembrie 2023 se pregătește să părăsescă Portul Constanța remorcată.

Potrivit unui comunicat al ANR, s-au efectuat operațiuni de scafandrerie pentru a determina dacă aceasta prezintă găuri de apă.

„În urma inspecțiilor s-au constatat basele și fisuri în corpul navei, iar acestea din urmă au fost astupate de către scafandri. Lucrările au fost realizate în prezența reprezentantului societății de clasificare. De asemenea sistemul de propulsie și guvernare al navei este avariat, iar palele elicei și cârma sunt deformate. În urma certificatelor provizorii emise de pavilionul navei, acesta va parăsi Portul Constanța cu ajutorul remorcherelor și va ajunge în șantierul naval Tuzla din Turcia pentru reparații“ - au mai precizat reprezentanții ANR.

Reamintim că în data de 26.11.2023, în jurul orei 3.00, nava sub pavilion Barbados, în balast, ancorată în rada interioară a Portului Constanța a început să grapeze din cauza condițiilor meteo extreme.

„Nu s-a reuşit stabilizarea ei  şi a colizionat uşor cu remorcherul Ares, ancorat de asemenea la rada interioara pentru adăpost. Ulterior a continuat să se afle în deriva şi a eşuat după ce a lovit un dig de protecţie.
Capitănia Portului Constanţa a solicitat remorchere pentru asistență și salvare. Pentru a gestiona situația de urgență, două remorchere au fost mobilizate pentru intervenţie. Astfel, la ora 9.30 nava a fost acostată în siguranţă în dana 128 cu ajutorul remorcherelor. 
Pentru reușita operațiunii de salvare, care a fost una extrem de dificilă din cauza furtunii violente, îi felicităm și le mulțumim pilotului care s-a aflat la bordul navei, echipajelor remorcherelor și navelor ARSVOM  aflate în asistență și nu în ultimul rând colegilor noștri de la VTMIS, MRCC și Căpitănia Portului Constanța care au coordonat întreaga activitate de salvare“ - au mai precizat reprezentanții ANR.

Citește și. 

Alertă în Portul Constanța! O navă sub pavilion Barbados grav avariată după ce a lovit un dig de protecţie
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii