Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:16 20 12 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de artă Populară Constanța readuce în actualitate tradițiile de ignat

ro

20 Dec, 2025 09:40 173 Marime text
sursa foto: Muzeul de Artă Populară Constanța
 
Unul dintre cele mai așteptate evenimente ale lunii decembrie este Ignatul, sărbătoare cu puternice influențe păgâne, care se suprapune peste data de prăznuire a Sfântului Ignatie Teoforul, „Purtătorul de Dumnezeu”, episcopul Antiohiei.

Potrivit reprezentanților Muzeului de Artă Populară Constanța, conform unei legende, Ignat era un om fără copii, sărac lipit pământului. Pornind el să găsească ceva de mâncare pentru Crăciunul care se apropia, a întâlnit un străin cu o turmă de porci. Ignat a dorit să afle cu cât vinde un porc, dar străinul i-a promis că îi va avea pe toți, dacă îi va da ceea ce știe că nu are acasă. Sărmanul Ignat s-a învoit neștiind că străinul era Necuratul, iar ceea ce îi făgăduise era pruncul său nenăscut, aflat în pântecele nevestei sale.

Lui Dumnezeu i s-a făcut milă de Ignat. În noaptea în care diavolul a venit să-și ia „darul”, Dumnezeu a poposit în casa săracului luând chipul unui moșneag și a răspuns în locul lui la toate cele zece ghicitori ale Necuratului. Acesta a plesnit de ciudă, iar Ignat a rămas cu porcii, devenind om cu stare.

În satul tradițional, sărbătoarea Ignatului era marcată de puternice interdicții de a lucra, care puteau fi ridicate numai în scopul sacrificării porcului și a intenselor pregătiri gastronomice pentru apropiata sărbătoare a Crăciunului.

Cel care nu avea porc, era bine să taie măcar o pasăre, de preferat neagră, deoarece era de bun augur ca în această zi să se vadă sânge, pentru a fi ferit de boli- a mai punctat sursa citată. 

Odinioară, sărbătoarea era precedată în ajun de o serie de practici apotropaice: se presăra miei și sare împrejurul casei și al hambarelor, pentru ca vrăjitoarele să nu ia sporul gospodăriei. De asemenea, pentru ca toți ai casei să fie sănătoși, în ajunul Ignatului se fierbea grâu din care mânca toata familia, după ce mai înainte era tămâiat, iar ceea ce rămânea se dădea la păsări.




Citește și:

Două tone de carne de porc posibil infectată cu virusul pestei porcine africane și sute de ouă contaminate cu Salmonella

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii