Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minorele se joacă de-a maternitatea Dramele copilelor care devin mame

ro

09 Oct, 2012 01:00 2825 Marime text
mameminore2.jpgDe la începutul anului, 27 de minore din judeţul Constanţa au adus pe lume copii pe care apoi i-au abandonat. Numărul minorelor care nasc este de câteva sute pe an. Conform informaţiilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică, în 2009 au născut 534 de minore din care 289 în mediul urban şi 245 în mediul rural. În 2010, numărul mamelor minore a scăzut la 465 (226 în urban şi 239 în rural). Anul trecut, au născut 437 de minore (216 în urban şi 221 în mediul rural).

Sunt cifre îngrijorătoare. Judeţul Constanţa conduce detaşat la numărul de mame minore care nasc şi care apoi îşi abandonează pruncii.

Caz cu deznodământ fericit

Puţine sunt cele care păstrează copilul. Un caz cu deznodământ fericit este cel al minorei din Săcele care a rămas însărcinată după ce a fost violată de chiriaşul mamei sale. Micuţul a fost păstrat de familie. Emilia a născut în luna aprilie un băiat sănătos, de 3 kilograme şi 800 de grame şi a primit la naştere nota 10.
Un psiholog, un asistent social şi un jurist din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Constanţa i-au oferit sprijinul minorei pe toată perioada sarcinii, dar şi după naştere.

Tânărul care a lăsat-o însărcinată a fost arestat preventiv. El a recunoscut în faţa anchetatorilor că a întreţinut relaţii sexuale cu fetiţa de 11 ani, însă a motivat că la mijloc este vorba de iubire. A mărturisit că vrea să-şi întemeieze o familie şi să-şi crească copilul.

Violată de bunic

În 2009, o altă minoră şi-a trăit propria-i dramă. Alina (16 ani) din Chirnogeni a vrut să-şi pună capăt zilelor după ce bunicul ei Vasile Corbu (67 de ani) a lăsat-o însărcinată.

Cel care a crescut-o de mică, bunicul ei, o obliga să întreţină raporturi sexuale şi o ameninţa că, dacă spune ceva, o omoară. De cazul minorei s-a aflat după ce ea i-a povestit dirigintei că este violată de bunic. În urma controlului de la Medicină Legală s-a stabilit că Alina era însărcinată în patru luni.

Fetiţa care s-a născut a fost dată în asistenţă maternală. Bunicul violator a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Deşi Alina a spus că vrea să-şi ia acasă copilul după o perioadă, în cele din urmă l-a lăsat în grija statului. Fetiţa este acum la un asistent maternal.

Viaţa mamei şi a copilului, în pericol

Dr. Vlad Tica, şeful Secţiei de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, spune că o sarcină la vârste foarte mici presupune riscuri majore atât pentru mamă, cât şi pentru copil.
Există riscul producerii unui avort sau a unei naşteri premature, cu toate riscurile ce decurg de aici: de la dezvoltarea unor patologii, sechele, până la deces.
Acest copil se va dezvolta mult mai puţin bine decât altul născut de o mamă dezvoltată atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic.

Educaţia sexuală, facultativă

În era informaţiei, multe adolescente nu cunosc ce metode contraceptive pot folosi. Educaţia sexuală este lăsată pe ultimul plan şi de părinţi, şi de profesori şi de medici.

Mai mult decât atât, cei de la Sănătate Publică spun că activitate de planning familial nu este obligatorie pentru toţi medicii de familie şi că aceasta se desfăşoară prin programul Naţional de Sănătate nr. 6.

Contraceptivele se acordă fără plată prin cabinetele de planificare familială, prin cabinetele medicilor de familie incluşi în program, prin cabinetele de obstetrică-ginecologie din ambulatoriul de specialitate şi spital, precum şi prin secţiile de ginecologie în care se efectuează avorturi la cerere. Beneficiază de contraceptive gratuite şomerele, elevele şi studentele, persoanele care fac parte din familii beneficiare de ajutor social, femeile cu domiciliul stabil în mediul rural, cele care efectuează un avort, la cerere, într-o unitate publică, precum şi alte persoane fără venituri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii