Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:27 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Muncii Pregătim modificări cu privire la sistemul de asistență socială a vârstnicilor, respectiv la modalitățile de îngrijire pe termen lung

ro

01 Oct, 2022 11:28 981 Marime text
Ziua Vârstnicilor. foto: Facebook/Guvernul RomânieiMinisterul Muncii a transmis de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice că se pregătesc modificări cu privire la sistemul de asistență socială a vârstnicilor, respectiv la modalitățile de îngrijire pe termen lung. 

„Sărbătorită la 1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice ne invită să reflectăm asupra integrării vârstnicilor în societate, respectiv asupra modului în care reușim, la nivel personal și social, să răspundem nevoilor pe care seniorii noștri le au“ - au precizat reprezentanții Ministerului Muncii.


Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, îi felicită pe toți cei care au ajuns la vârsta senectuții și care și-au dedicat viața îndrumării, educării și integrării în societate a generațiilor din urmă, pe cei care au muncit și ne-au fost exemple în viață asigurându-ne, prin munca lor, prezentul în care trăim.

”Respectul față de persoanele în vârstă este o valoare fundamentală în toate societățile și cred că cea mai bună modalitate de a ne exprima recunoștința față de cei care au îndrumat, au inspirat și au făcut sacrificii pentru familiile și comunitățile lor este grija pe care le-o arătăm atunci când ies din viața activă. Pregătim modificări cu privire la sistemul de asistență socială a vârstnicilor, respectiv la modalitățile de îngrijire pe termen lung. În acest sens, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale organizează, în perioada 1-31 octombrie 2022, concursul „Exemple de bune practici în serviciile sociale adresate persoanelor vârstnice”. Acest concurs se adresează furnizorilor de servicii sociale, publici și privați, care au înființat și dezvoltat servicii sociale adresate persoanelor vârstnice și oferă exemple de bună practică într-un context social plin de provocări, urmând să contribuie la Reforma îngrijirii de lungă durată pentru persoanele vârstnice și promovarea îmbătrânirii active, componentă importantă a Planului Național de Redresare și Reziliență”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi.


În acest context, în domeniul protecției persoanelor vârstnice și al îmbătrânirii active, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) este preocupat să reglementeze pe termen lung nu doar sistemul de pensii, dar și sistemul de protecție socială. Procesul de îmbătrânire a populației din România a început cu zeci de ani în urmă, iar această tendință s-a accelerat în ultimii 20 de ani. Potrivit Raportului UN - World Population Prospects 2019, ponderea persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani în cadrul populației va continua să crească de la 19,2% din totalul populației în 2020 la 27,7% în 2050.

„MMSS a finalizat Strategia privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânire activă pentru perioada 2023-2030 și are în curs de elaborare proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii asistenței sociale nr.292/2011, care are un capitol dedicat îngrijirii de lungă durată.

Informații suplimentare despre concurs:

Furnizorii de servicii sociale care doresc să participe la concursul „Exemple de bune practici în serviciile sociale adresate persoanelor vârstnice” vor completa, până la data de 16.10.2022, o fișă de prezentare online, la adresa: https://forms.gle/jHtv32U7foCf325r7.  Modelul acesteia, precum și Regulamentul de organizare a concursului de identificare a unor exemple de bune practici în servicii sociale din România pot fi găsite pe site-ul Ministerului Muncii, la adresa: https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/anunturi/6735-20220930_anunt-lansare-concurs-bune-practici-servicii-sociale.

Selecția câștigătorilor va avea loc în perioada 17.10.2022–28.10.2022, iar comunicarea rezultatelor finale în data de 31.10.2022“ - au mai precizat reprezentanții Ministerului Muncii. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii