Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Gabriel Leş, prezent la spectacolul „Omagiu Armatei Române” la Ministerul Apărării Naţionale

ro

22 Oct, 2019 17:42 1954 Marime text

Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş
, a participat marţi, 22 octombrie, la spectacolul „Omagiu Armatei Române”, organizat în Aula „Alexandru Ioan Cuza” de la sediul MApN de către Asociaţia Cadrelor Militare Femei în Rezervă şi Retragere „Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu” cu prilejul Zilei de 25 Octombrie - Ziua Armatei României.

„Păuliş, Oarba de Mureş sau Carei sunt doar câteva dintre cele mai importante bătălii ale Armatei Române din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, momente de jertfă şi glorie rămase în memoria colectivă a poporului român ce sunt retrăite cu emoţie de puţinii veterani de război rămaşi în viaţă.

Noi, generaţiile de astăzi, avem datoria morală de a rememora faptele lor de vitejie şi de a aduce un pios omagiu celor care s-au jertfit pentru patrie şi popor” a declarat Gabriel Leş în discursul său.


Spectacolul a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României şi cu un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Activitatea, care a reunit reprezentanţii a patru generaţii de români, de la copii de 7 ani până la vârstnici de 100 de ani, veterani de război, civili şi militari activi, în rezervă şi retragere, a fost dedicată celor două evenimente majore din viaţa Oştirii Române: împlinirea a 75 de ani de când Armata Română a reuşit, prin faptele sale de vitejie, să elibereze ultima palmă de pământ din teritoriul ţării, ulterior contribuind semnificativ şi la eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei, iar cel de-al doilea ca importanţă istorică, împlinirea a 60 de ani, de când, anual, sărbătorim Ziua Armatei României (dată stabilită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959).

Ulterior, activitatea a cuprins vizionarea unui colaj de filme artistice având ca temă bătăliile purtate de Armata Română în perioada august 1944-mai 1945, decernarea unor plachete comemorative, recitaluri de poezie, dansuri populare şi, în încheiere, un exerciţiu de drill-team executat de o formaţiune mixtă aparţinând Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.


Asociaţia Cadrelor Militare Femei în Rezervă şi Retragere „Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu” (ACMFRR) a fost înfiinţată în anul 2016, prin efortul a 23 de cadre militare în rezervă şi retragere, care au făcut parte din primele promoţii de cadre militare active femei din anii 1973-1976 şi poartă numele primei femei militar din lume ce şi-a dobândit gradul de ofiţer luptând pe front, cu arma în mână, în Primul Război Mondial.

ACMFRR are ca obectiv principal educarea tinerei generaţii în spiritul patriotic, al dragostei de ţară, de cinstire a eroilor neamului românesc şi al Armatei Române, al respectului faţă de valorile şi simbolurile naţionale.


Sursa foto: Facebook/ Gabriel Leș 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii