Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:50 19 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Energiei a anunțat că va fi extrasă prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră, în zona de nord a litoralului

ro

24 Feb, 2021 08:09 508 Marime text
  • Virgil Popescu: Cred că vom scoate mai mult gaz din Marea Neagră decât putem consuma

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, luni seară, în cadrul unei emisiuni la B1 TV, că în acest an va fi extrasă prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră.
 

Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât vom consuma noi, dar avem răgaz până în 2025, probabil, când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep. Fac o paranteză: prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta de compania Black Sea Oil and Gas, din alt perimetru, Aurora, din zona de nord a litoralului, a transmis ministrul.Virgil Popescu a subliniat că suntem printre puținii producători de gaze din Europa.
 

Da, România este producător de gaze. Suntem printre puținii producători de gaze din Europa și până când va ieși gazul cel mult din Marea Neagră avem timpă să construim mai multe centrale de energie electrică cu producție de gaze pe care le-aș vedea în interiorul arcului Carpatic pentru că zona aceea a Transilvaniei nu este una unde se produce, a declarat ministrul energiei.


50% din proiectul Neptun Deep este deținut de compania românească Petrom. Romgaz negociază cu Exxon ca să preia pachetul deținut în cadrul Neptun deep.
 

Avem un perimetru Neptun Deep care este cel mai bogat, unde este deținut 50% de Petrom, companie românească, deținută, la rândul ei, 51% de OMV, - statul român mai are 20% în Petrom -  și de către Exxon, companie americană, care dorește să vândă, dorește să iasă din această participație. Eu am spus, și suntem în negocieri, că dacă Exxon dorește să iasă, doresc ca compania românească, Romgaz, deținută 80% de statul român, să preia acest 50% al Exxon. Se discută între companii, se va ajunge la oferte, se va ajunge la negociere și eu sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea Romgaz ca acționar, să dețină 50% din zăcământul Neptun Deep, împreună cu compania Petrom, a mai spus Virgil Popescu.

Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii